Belföld

Ki hitte magát népszerűbbnek Jézusnál?

Ma 49 éve mondta valaki a nem túl visszafogott mondatot. De ki? Szabad a gazda? Máris eláruljuk.

John Lennon a megfejtés; a brit zenészzseni ráadásul nemcsak magát, de teljes zenekarának népszerűségét hasonlította a Názáretihez. 1966. március 4-én a London Evening Standard újságírójának nyilatkozva mondta az akkor már világhírű zenész, hogy „Már most népszerűbbek vagyunk, mint Jézus”.

Sőt, mondott durvábbakat is; úgy vélekedett, hogy a kereszténység el fog tűnni: „Nem tudom persze, melyik fog előbb letűnni a színről, a rock ‘n’ roll vagy a kereszténység”. Hozzátette azt is, hogy Jézussal alapvetően nincs baja, de a követői tönkreteszik az egész ügyet.

A nyilatkozat először nem vert fel nagy port, de öt hónap múlva egy tiniknek szóló amerikai lap, a Datebook is lehozta Lennon szavait, és a jézusos rész ott (főleg a déli államokban) már kiverte a biztosítékot. De annyira, hogy több országban betiltották a Beatles-dalok sugárzását a rádiókban; a hevesebb vérmérsékletű hívők (például a Fülöp-szigeteken) pedig lemezek máglyára helyezésével fejezték ki rosszallásukat.

Lennon augusztusban sajtótájékoztatón kért elnézést, de azért hozzátette azt is, hogy szavait kiragadták a szövegkörnyezetből. A kijelentés sajnálatos módon beárnyékolta a Beatles amerikai turnéját is.

Aztán eltelt 42 év és a Vatikán megbocsátott a liverpooli zseninek, ehhez egy speciális jubileum is kellett: a Fehér Album megjelenésének 40. évfordulóján a L’Osservatore Romano (a Vatikán lapja) méltatta a Beatlest, a zseniális lemezt – és magát Lennont is. Aki azonban ezt már nem érhette meg, hiszen 1980. december 8-án lelőtte egy Mark David Chapman nevű őrült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik