Belföld

Habony nehezen építi a médiabirodalmat

A Fidesz a 2018-as választásra a közmédia mellett már egy új médiacsoportra szeretne építeni, de a TV2 nehéz diónak ígérkezik, és több tárgyalás is megakadt – írja a hvg.hu.

„Nem engedheti meg magának a Fidesz, hogy a 2018-as választások előtt kizárólag a közmédiára támaszkodjon” – magyarázta a hvg.hu-nak egy neve elhallgatását kérő magas rangú kormányzati forrás, hogy a miniszterelnök-pártelnök környezetében milyen szempontok alapján dolgozik egy kisebb csapat egy új médiacsoport kiépítésén.

Rajtra kész a szerkesztőség

A kormánypárt legfelsőbb vezetése a tavalyi választás után a piac egészét átfogó tervvel indult neki a harmadik kormányzati ciklusnak. Az egyik forrás szerint át akarták szabni a teljes tévés és online médiapiacot, ám végül nem alakult minden úgy, ahogy tervezték: a pártvezetés összekülönbözött Simicska Lajossal, a reklámadó ügyében az RTL-lel szemben meghátráltak. Azóta Habony Árpád csapata most már zöldmezős beruházásokon gondolkodik.

A hírportál úgy értesült, hogy a fővárosban már kulcsrakész egy 30-40 fős szerkesztőség működtetésére alkalmas iroda, csak az indulásra várnak. A terv szerint a fiatalokat kívánják, és rövid időn belül több százezer olvasót akarnak elérni.

Bár korábban kiderült, hogy megszerezték a 888.hu domaint, de ez a hvg.hu szerint csak egy médiahack volt, biztosra vették, hogy az Index, a 444 felkapja majd a fejét és hírverést csinál az indulásról.

Több forrás egybehangzóan állította, a Fidesz felső vezetése, Orbán Viktor, Lázár János, Rogán Antal, Habony Árpád, Giro-Szász András és Kubatov Gábor alkotta stáb szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy egy új portál fel tudja-e venni a versenyt a piacvezető médiumokkal, így a 2013 novemberében elindult vs.hu-t nézték ki, ám az ügylet nem jött még létre.

A TV2 lenne a zászlóshajó

A Habony-féle építkezés kulcseleme azonban egy kereskedelmi tévé lenne. A csoport zászlóshajójának állítólag továbbra is a TV2-t szánják, ám ez a folyamat is akadozik. Vélhetően ezért sem jelent meg az a kormányrendelet, mely lehetővé tenné, hogy a két kereskedelmi csatorna, az RTL Klub és a TV2 terjesztési díjat szedhessen a kábelszolgáltatóktól.

A cikk szerint a tévé a tavalyi év első felében még Simicska „befolyási övezetéhez” tartozott, február-márciusban üzlettársai még arról győzködték a piaci hirdetőket, hogy helyezzenek el több reklámot a TV2-ben. Ősszel viszont már Andrew G. Vajna kormánybiztos tárgyalt a TV2-vel két új műsor elindításáról, az állami hirdetések aránya pedig meredeken emelkedett a társaság csatornáin

A hvg.hu-nak több kormányzati és fideszes forrás is azt állította, egyes Fidesz-közeli vállalkozók, így Vajna is szeretnének tulajdonrészt szerezni a TV2-ben. A jelenlegi tulajdonosok viszont meg akarják őrizni pozíciójukat a társaságban.

Elindult az átrendeződés

A Népszava kedden írt arról, hogy Orbán új fegyvereket vetne be a médiaháborúban, így az arzenálban önálló televízió, rádió létrehozása is szerepel. Az új hetilap a Századvég bábáskodásával jönne létre. A miniszterelnöki főtanácsadó Habony Árpád egy, a Heti Válaszhoz hasonló, de még annál is „barátságosabb” újságot szeretne.

Mindeközben – sajtóhírek szerint – gőzerővel folyik a „munkatársak megdolgozása” Simicska médiumainál is. Ennek az átrendeződésnek lehet a része, hogy a múlt csütörtökön a szintén Simicskához köthető Class FM hírigazgatója távozott, hétfőn pedig Rákay Philip hagyta ott a közmédiát. A korábban Kudlik Júliával Orbán évértékelő beszélgetéssorozatának házigazdájaként fellépő tévés új kihívásokkal indokolta távozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik