Belföld

A kormányt dicsérték a Századvég konferenciáján

Magyarországnak nem elég sikeresnek lennie, annak is kell látszania, és ehhez megvannak a feltételek - hangzott el a Századvég Alapítvány külkapcsolatokról tartott konferenciáján.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében kiemelte: a kormány feladata, hogy a tárcák tevékenységét úgy hangolja össze, hogy egységes kép alakuljon ki hazánkról. Magyarország kulturális jelenléte a világban jelentősebb, mint a gazdasági jelenléte, ebből a szempontból biztosan nagyobb nyomot hagyott már eddig is a világban, mint amekkorát a gazdasági teljesítménye, földrajzi méretei alapján gondolni lehetne – vélekedett Szabó László.

Az elmúlt évek gazdasági teljesítményére nagyon büszkének kell lennünk – jelentette ki az államtitkár. Emellett a fontos eredmények között említette az új alaptörvényt, a teljesen átalakult magyar közigazgatási rendszert, az új munkatörvénykönyvet, a duális oktatási rendszer alapjainak lefektetését, a fogyasztást terhelő adók előnyben részesítését a munkát terhelő adókkal szemben, az egykulcsos családi adórendszert, az alacsony nyereségadót és a szektorális adókat. Azt mondta, mindezek nyomán kiegyensúlyozottabb belső gazdasági rendszer jött létre. Magyarország kis ország, nem fog világtrendeket megváltoztatni, de teljesítménye az elmúlt huszonöt évben lelkesedésre ad okot – tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

Szabó László arra is kitért, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium felállítása révén új, jó lehetőségeket kínáló infrastruktúra jött létre, amelyben a klasszikus diplomáciát a kultúrdiplomáciával és a gazdaságdiplomáciával egészítették ki. A megvalósítandó magyar külpolitikai célok közé sorolta az ukrajnai konfliktus békés rendezését, a szövetségesi kapcsolatok erősítését az Egyesült Államokkal, az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok alakítását pragmatikus, objektív eszközökkel, az energiafüggőség csökkentését, a kapcsolatok erősítését Németországgal, valamint a közép-európai együttműködést.

Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet szerint a két új nagykövet szinte párhuzamos kinevezése Magyarországon és az Egyesült Államokban új fejezet nyitását jelentheti a kétoldalú kapcsolatokban. Erre szükség is van, mert e kétoldalú együttműködés nagy szerepet játszhat azoknak a kihívásoknak a kezelésében, amelyekkel a két ország szembenéz.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese kifejtette: az országról alkotott kép alakításában ma már új eszközöket, módszereket is be kell vetni, így például a közösségi médiát nem lehet figyelmen kívül hagyni és Magyarország esetében a diaszpóra bevonása is előnyös lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik