Belföld

Nyolcvanéves az ország legidősebb egyetemistája

Nem ez lesz az első diplomája Ernő bácsinak, aki kulturális mediációt fog tanulni Kecskeméten.

Egy időseknek szervezett szabadegyetem előadásainak látogatása közben döntött úgy a 80 éves kecskeméti Harsányi Ernő, hogy szeretne még tanulni és vizsgázni. Felvették egy mesterképzésre, így lett az ország legidősebb egyetemistája – írja a Baon.hu.

A férfi – akinek doktori címe is van – eredetileg matematika-fizika szakos tanár volt, később elvégezte a filozófia-logika szakot és 26 évig filozófiát tanított. Ezután a gerontológiára, az öregedés és öregkor élet- és kórtanával foglalkozó tudományra tért át. Korábban a kecskeméti nyugdíjas szövetség elnöke is volt, majd a helyi szabadegyetem előadásait látogatva értesült arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem kulturális mediáció mesterképzést indít Kecskeméten. A sikeres felvételi után újra egyetemista lehet, túlszárnyalva ezzel az eddigi legidősebb hallgatót, egy 73 éves pécsi nőt.

A kulturális mediáció hasonló, mint régen a népművelés volt – mondta a férfi, hozzátéve, hogy a megszerzett tudást arra használná, hogy kutathassa: milyen különbségek vannak az idősek kulturális igényei között, mi az oka annak, hogy egyesek otthon maradnak tévét nézni, mások pedig eljárnak a nyugdíjasklubok rendezvényeire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik