Belföld

Akár sztrájkolhatnak is a rezidens orvosok

Ha nem tudnak megállapodni a kormánnyal a béremelésről, szrájkba kezdhetnek a rezidensek, akik szerint a kormány által javasolt béreemelés kevesebb, mint amennyit szeretnének.

Az egészségügyi államtitkárság javaslata alapján 100-200 ezer forinttal emelkedne az orvosok bére idén. Ez azonban sokkal kevesebb, mint amekkora béremelést az orvosok szeretnének – legalábbis a rezidensszövetség felmérése szerint. A pluszpénzért cserébe nyilatkozniuk kellene, hogy nem fogadnak el hálapénzt, és az egyetemistákhoz hasonlóan őket is röghöz kötné a kormány, azaz nem mehetnének külföldre – számol be az RTL Klub Híradója.

A felmérés azt mutatta, egy kezdő orvosnak nettó 275-300, egy szakorvosnak 400-500, egy főorvosak pedig nettó 600-700 ezer forintot kellene kapnia ahhoz, hogy kelljen külföldre mennie dolgozni. Dénes Tamás, a rezidenszövetség elnöke attól tart, egy végzős orvosis egyetemista ki fog menni külfödre, és a kinti fizetéséből bőven ki tudja fogni fizetni az itteni képzése költségét. Ráadásul nem fognak visszajönni Magyarországra dolgozni.

A rezidensek szükség esetén ősztől sztrájkolnának. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint még most folyik a tárgyalás a béremelés részleteiről, ezért bízik a megállapodásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik