Belföld

Távozhat a titkosszolgálat vezetője

Göbölös Lászlót 2012. júliusában nevezte ki Orbán Viktor. A Belügyminisztérium folyamatban lévő személyzeti ügyről nem nyilatkozik.

Két év után távozhat az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) – korábbi nevén Nemzetbiztonsági Hivatal – főigazgatói székéből Göbölös László, tudta meg a hvg.hu. A portál értesülései szerint március 2-ával kérte felmentését posztjáról. A Belügyminisztérium annyit reagált: folyamatban lévő személyzeti ügyről nem adnak tájékoztatást.

Göbölös elődjét, Balajti Lászlót 2011 decemberében mentették fel. Akkor a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán azt mondta: a szervezetnél nagyon sok olyan terület van, mint például a kémelhárítás, gazdaságbiztonság és értékelés-elemzés, ahol a feladatokat újjá kell építeni – írja a hvg.hu.

A portal értesülései szerint Göbölös ezzel a feladattal nem tudott megbirkózni, ezért kell távoznia. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának környékéről érkező hírek szerint Pintér Sándor – akinek javaslatára 2012. júliusában Orbán Viktor kinevezte Göbölöst – csak egyfajta ideiglenes vezetőnek szánta őt, azonban jobb jelöltet nem talált.

Göbölös irányítása alatt vizsgálták az őszödi beszéddel kapcsolatosan készített jelentések minősítését, amelyeket aztán anonimizálva nyilvánosságra is hoztak, ahogyan megtették ezt a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozókon elhangzottakkal is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik