Belföld

Sok milliót kapott “gyanús” tanulmányokért a lebukott főigazgató

Püspökladány és Törökszentmiklós önkormányzata is rendelt tanulmányokat a zöldhatóságot korábban vezető T. Jánosnétól, aki a napokon belül elkészített munkáért milliókat kapott.

Arról a T. Jánosnéról van szó, aki korábban az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója volt, de lebukott, mert kiderült, állításával ellelntétben nem szerzett diplomát a Kandó Károly Műszaki Főiskolán, doktori címe és C típusú nyelvvizsgája sem volt, továbbá hűtlen kezelés miatt nyomozás folyik ellene.

Ennek ellenére T. Jánosné bruttó hatmillió forint megbízási díjért két héten belül elkészített egy tanulmányt Püspökladánynak a helyi gyógyfürdő fejlesztéséhez kapcsolódóan – írja a Népszabadság. Ez még 2008-ban volt, és az ügyészség szerint úgy történhetett, hogy a tanulmány valójában már a vállalkozási szerződés aláírása előtt készen volt, azt eredetileg a városházán írták, s csak a szerződés teljesíthetősége miatt küldték át T. Jánosné cégének.

“A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklóson a püspökladányihoz kísértetiesen hasonló szerződéskötés történt. A szintén fideszes irányítású Törökszentmiklóson is munkához jutott a T. Jánosné által vezetett kft., amikor elvállalta az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. által meghirdetett „Települési bel- és külterületi vízrendezés támogatása” elnevezésű pályázat megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését” – olvasható a lapban. A város előzőleg egy másik céggel kötött megbízást, de az a vállalkozás visszalépett. T. Jánosné viszont két hét alatt leszállította a minimum 80 oldalas munkát. 

A volt zöldhatósági főigazgató jó kapcsolatot ápol Karcag önkormányzatával is. Itt a bel- és csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciójához, a városi termálfürdő fejlesztéséhez és a kistérség hulladéklerakóinak rekultivációs programjához is T. Jánosné készített környezetvédelmi hatástanulmányt. Ezek részleteit azonban egyelőre nem tudni.

Elszigetelt jelenség, vagy fideszes haverok és kamutanulmányok?

Erre kíváncsi az Együtt. Az ellenzéki párt szerkesztőségünkkel közölte, a Fidesznek és az érintett önkormányzatoknak színt kellene vallaniuk, hogy rendszeres gyakorlat-e: kormánypárti önkormányzatok “fideszes haverokat bíznak meg kamutanulmányok elkészítésével”

Az Együtt azt szeretné, ha a hatóságok a legkörültekintőbben járnának el T. Jánosné ügyével kapcsolatosan. A párt egyben feljelentést tesz hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik