Belföld

Orbán nem veszi szájára Simicska nevét

orbán (orbán, )
orbán (orbán, )

Lázár János szoci nővel kacérkodik. Meztelen jobbikosokra vágyik Bence, az államtitkár. Martelica a hajtókán. Lesz még miénk Neszebár? Élőzünk.

17.01 Lázár simicskázik, csányizik

Azzal zárja egy baráti azonnalira (Móring József, KDNP: Mit tesz a kormány a vidék megtartó erejének növelése érdekében?) adott válaszát a főminiszter, ígéri, eljárnak majd, “legyen szó akár Simicska Lajosról, akár Csányi Sándorról”.

Mi viszont épp beszélgetünk valakivel, és lemaradunk az előzményről.

Miben járnak el? Miért tolja egymás mellé a két üzletembert Lázár?

Majd este visszanézzük, a lényeg mára lefutott.

Elköszönünk.

 

16.49 Egy hónap múlva ki kéne hajtani az állatokat a legelőre!

Orbánnak címzi ezt Harangozó Gábor, s nem politika felhanggal teszi, hanem a hortobágyi földpályázatokra utal – ő kisbirtokosoknak adná a vitatott parcellákat.

„Nem szeretjük, ha a kommunisták, a zöld bárók pártja kioktat bennünket gazdasági kérdésekről” – személyeskedi el válaszát a miniszterelnök. Azt mondja, afelé tart a kormány, hogy létrejöjjön a „nyolcvan százalékban kis- és középgazdaság, húsz százalékban nagybirtok” rendszer. Ami pedig a konkrét kérdést illeti: ígéri, rendezik a hortobágyi ügyet, ahol kell, új pályázatot írnak ki.

Harangozó feldúltan követeli ismét, hogy az oligarcháktól vegyék el a földet, s adják azt „becsületes családi gazdálkodóknak”.

„Hátrább az agarakkal, képviselő úr – így Orbán. – Ugyanis bonyolult jogi kérdésről van szó.” Nem melesleg gyakorlatilag elismeri, hogy visszaélésekre ad lehetőséget a földpályázati rendszer.

 

16.27 Orbán a külföldön dolgozó magyarokat is tiszteli

„Hogyan lesz itt jólét?” – kérdezi a kormány gazdaságpolitikáját kritizáló jobbikos Volner János a miniszterelnököt, mondván, magyarok is „gazdasági menekültté” váltak, amikor külföldön kerestek megélhetést.

Orbán arra kéri Volnert, hogy „bennünket támadjon, és ne az országot, az embereket”. Majd „védelmébe veszi” a külföldön munkát vállaló honfitársainkat (kivel szemben is?), utal arra kétmilliárd eurónyi pénzre, amit évente hazautalnak ők, majd kérdi: „Miért nem kapják meg az elismerést, ami járna nekik?!”

 

16.21 Orbán tiszteli a katonasírokat, nem veszi szájára Simicska nevét

A szocialista Harangozó Tamás Orbán Viktort azonnalizva kérdezi, „milyen érzés volt, amikor Simicska Lajos megtámadta őt”, és „milyen érzés volt, amikor Putyin szovjet hősi emlékművet koszorúzott Budapesten”.

A miniszterelnök – nem pont a kérdésre válaszolva – arra hívja fel Harangozó figyelmét, hogy Magyarország gondozhatja a náci Németország oldalán a Szovjetuniót megtámadó hadseregünk elesett katonáinak sírjait, és ez a jog jár a másik félnek is.

Simicska nevét nem veszi szájára a kormányfő.

 

16.13 Lázár ajánlatot tett egy szoci képviselő asszonynak?

Ez most az volt? Döntsék el önök.

Utolsó interpellálóként az MSZP-s Demeter Márta feszegeti sokadjára Lázár tavalyi három „luxusútját”, mely során – ugye emlékeznek – sokszázezres hotelszámlát gyártott a legfőbb miniszter.

„Olyan emberekkel folytattam tárgyalásokat, akiknek kilétét soha nem fogom felfedni, inkább saját pénzből kifizettem a számlát” – így Lázár János. Majd megjegyzi, ha állami érdekből utazott, akkor azért nem válaszolhat, ha pedig magánúton járt, akkor „egyelőre nem látom elérkezettnek az időt, hogy bevonjam önt”. És mellé hamiskás mosoly, a teremben általános derültség.

„A gazemberek utolsó mentsvára a hazafiasság” – ez Demeter Márta viszonválaszának vége, Samuel Johnsont idézve.

 

15.42 “Nem tudnak pihenni, hogy a munkaerejük újratermelődjön a munkavégzésre!”

“Nem szép dolog egy baloldali párttól azt kívánni, hogy százezrek menjenek, és vasárnap is dolgozzanak!”

Tállai András államtitkárt idéztük, aki a vasárnapi zárva tartást védi a Házban a fönti sajátos szóhasználattal.

 

15.27 Ilyen a világon nincsen

Ez Szél Bernadett minősítése. A képviselő asszony az „élő munkaerőt terhelő adókat” ostorozza. Felhozza, hogy ha egy munkavállaló 155.200 forint nettót kap, az a munkaadónak 300 ezer forintjába kerül. Szél javaslata: adócsökkentéssel a fekete- és a szürkegazdaságból a fehér gazdaságba kéne terelni a munkát.

Tállai államtitkár azt mondja, nem is 49, hanem csupán 34 százalék az „adóék”, és a személyi jövedelemadó csökkentésében látja a megoldást.

Szél mérges. Mögötte SRB a halványpiros blézer varrásán mereng.

 

15.19 Csak duma, hogy harmadával nő a rendvédelmis fizetés? Tünti lesz

„Politikai lózung a rendvédelmieknek ígért harminc százalékos bérfejlesztés”, a valóságban sokkal kevesebb az emelés, a vezetők mindössze tizenöt százalékot se kapnak, pedig az elmúlt tíz évben még inflációt sem kapták meg, és a „kisrendőrök” pénze se nő az ígéretnek megfelelően. Erről a mindenkitől független, balos listáról a Házba jutott Kónya Péter interpellál.

A választ a belügyi államtitkár, Kontrát Károly adja meg, állítja, idén harminc százalék az átlagos emelés, ami „a következő évek emelésével eléri az ötven százalékot”.

Nem lettünk okosabbak.

Kónya ígéri: március harmincadikára a Parlament elé hívja tüntetni az egyenruhásokat.

 

14.59 Kis kommunistázás

A kommunizmus áldozatainak emléknapján még mindig nem lehet méltóan megemlékezni – így a jobbikos Novák Előd. Aki azt kifogásolja, hogy nem történt meg az elszámoltatás, vannak még „kommunista luxusnyugdíjak”, és még mindig áll a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű.

A Jobbik ezért most parlamenti vitanapot kezdeményez.

Novák Előd amúgy „aprósávos” piros-fehér nyakkendőben adja elő mondandóját.

Számos ellentmondást érezni Novák körül. Ha csak ezt a felszólalását nézzük: vajon miért rúg bele az oroszokba, ha már pártja nem győz barátkozni Moszkvával. Ha meg kicsit messzebb tekintünk: úgy tudni, Nováknak nem tetszik pártja domesztikálódása, befelé araszolása a jobbszélről; tán ennek jele mai kravátlija is, meg ennek tudható be, hogy pártjából azt hallottuk, 2018-tól nem terveznek vele a frakcióban.

 

14.36 Abcúg! Nem is abcúg!

A jobbikosok már kibújtak a pólójukból, fehér ingen virítanak a kravátlik. Az interpellációkat tapossa a t. Ház, olyanokkal mennek el tíz percek, hogy: “Mikor fogja a kormány érdemben csökkenteni az államadósságot?” versus “Már csökkenti!”

Aztán a kétharmad természetesen elfogadja az államtitkári választ.

Nem fárasztjuk önöket a részletekkel.

 

14.04 A fára kötött martelica

Erről beszél a magyarországi bolgárok parlamenti szószólója, Varga Szimeon.

Aki nem tudná (pl. mi), a martelicakötés bolgár hagyomány, arra szolgál, hogy védje az egészséget, távol tartsa a bajt, hozzon sikert az emberre, ennek megfelelően azt javasolja Varga Szimeon: „Kívánom, hogy a martelicák védjék az önök egészséget, tartsák távol a bajt, és sikereket hozzanak önökre és minden magyarra.”

Lezsák levezető házalelnök reakciója: “Köszönjük a szerencsekívánást, ami nemcsak Magyarországra, hanem a történelmi hazára is ráfér.”

Lesz még miénk Neszebár?

(A képviselők zakóján piros-fehér cérnapamacs: ez a martelica; nem fán, hanem hajtókán.)

 

13.53 Tállai: Meg lesznek nevezve!

Az államtitkár szerint is a szocialisták a gyanúsak. Azok a szocialisták, akik kormányzásuk utolsó hónapjaiban megszavazták, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nem két-, hanem csak ötévente köteles ellenőrizni az állam megfelelő szerve “a pénzügyi tevékenységet folytató szervezeteket”.

 

13.48 Rogán: Hová lett a Buda Cashből a cash?

Az immár ötödik éve kormányon lévő Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal szerint a szocik tehetnek a Buda Cash-ügyről, hiszen a Kulcsár-botrány idején “megteremtették a brókerek szabad garázdálkodásának alapját”.

Aki pedig megbutatta nem más, mint a mostani adminisztráció.

Rogán kérdése: “Hová lett a Buda Cashből a cash?”

Szigort ígér a frakcióvezető. Tállai András államtitkár felel neki.

 

13.41 Szél Bernadett kiborult

Tornádónak nincs olyan lendülete, mint az LMP-sek nagyasszonyának, aki “A kormány kérjen bocsánatot!” címmel követel munkát a magyaroknak. Szél szavai még a válaszadó Czomba Sándor államtitkárt is hipertóniás állapotba hozzák.

A vége persze az, hogy: “Miért is kéne bocsánatot kérnie a kormánynak?”

Czomba felmondja Orbán pénteki évértékelőjének vonatkozó szakaszát a bővülő foglalkoztatásról, dagadó bérekről, combosodó GDP-ről.

 

13.29 Önbuziznak a radjobbosok

Az önbuzizó megoldást egész egyszerűen nem értjük, azt még a polgárosodó pártimidzs sem képes aláoszlopozni. Mi jöhet még? Frakcióülés a Kék osztrigában? Húzós.

A hízós válasz viszont kompatibilis a pártimágóval: pocakban, koleszterinszintben a radikálisok igencsak hozzák a t. Ház átlagát.

 

13.26 Vetkőznek a jobbikosok

A folyosón csípünk el négy ölelkező, fotózkodó jobbikos képviselőt, akik e tevékenység végeztével engedelmeskednek Rétvári államtitkár vetkőzős felszólításának.

Egyikük, ki kéri neve elhallgatását, így szól a mókás kvázipucérkodás közben: „Várjuk a megfejtéseket erre a 40+-ra. Első válasz: negyven feletti férfiak keresik negyven fölötti férfiak társaságát. Kettes válasz: negyven kilónál nehezebb férfiak híznának még negyven kilót.”


Ötszáz kiló tesztoszteron
Fotó: Pál Anna

13.08 Vetkőzzetek!

Rétvári államtitkár – szokása szerint – nem a kérdésre válaszol, hanem sorolja azon jobbikosok nevét, akik korábban nemmel szavaztak arra a fideszes javaslatra, miszerint a nők negyven ledolgozott év után nyugdjba vonulhassanak. Az államtitkár azt javasolja, hogy: “Vegyék le a pólójukat!”

“Opportunista fogás” – így minősíti Rétvári Sneidert és pártját.

 

13.07 Meztelen jobbikosokat követel a fideszes államtitkár

“Férfiaknak 40+” feliratú fehér pólóban szólal fel a jobbikos Sneider Tamás, szónoklatának címe: “A kormány halálra akarja dolgoztatni a férfiakat?”

Ötpárti egyeztetést kezdeményez az emelkedő nyugdíjkorhatár miatt, s azokat a magyar férfiakat félti, akik “nem budaiak”, s “nem nyolckor kelnek, hanem hatkor, ötkor, négykor vagy háromkor, hogy Budapesten éptsen házakat”.


 

12.56 Pofon vagy nem pofon?

Majd elfelejtettük: Szelényi Zsuzsa a családon belüli erőszakot elítélő Isztambuli szerződésről is szót ejtett sajtótájékoztatóján. Az egyezményt – a vak komodoros ügy után – tavaly Magyarország is alírta, de még nem ratifikálta. Utóbbira ma kerülhet sor, ám Szelényi aggódik, hogy a kétharmad “eltartózkodja” a procedúrát.

Az Isztambuli szerződés amúgy három aspektusát érinti a családon belüli erőszaknak: felvilágosító kampányt ír elő a csatlakozóknak, óvó-védő intézményrendszer kiépítését teszi kötelezővé, továbbá büntetőjogi szankcióval sújtatja az elkövetőket.

 

12.46 Dátumhiány, maffiakormányozás

A gyurcsányista (valamint basszgitáros) Vadai Ágnes is lovagolt a titkosításon, úgy fogalmazott: “A maffiakormány valami egész mást titkol, mint a nemzetbiztonság érdeke.”

Vadai szóvá tette még azt is, hogy a mai napig nem tudni, ki az az öt fő, akinek neve szerepel az amerikaiak kitiltási listáján, melyen ugye a navos Vida Ildikó a frontember. Vadai ígéri: még a kormányváltás előtt megszerzik a választ a kérdésre – ezzel persze nem jutottunk közelebb a dátumhoz.

 

12.43 Paksi titok

A paksi atomszerződés is téma lesz a héten. Holnap délelőtt szavaz a Ház a szerződés részleteinek titkosításáról, de már most áll a bál. Az együttes Szelényi Zsuzsa szerint “döbbenetes, elfogadhatatlan” az elképzelés, ráadásul “alkotmányellenes, hiszen az adófizetőnek joga van tudni, mire költik a pénzét”. A politikus úgy véli, a titkosításnak “semmi más célja nincs, mint elleplezni olyan dolgokat, amelyeket az embereknek tudni kell”.

 

12.41 Műgyöpözik az igazit a Kossuth téren

A Parlament előtt már a holnapi Kossuth-szobor átadására készülnek, idebent működik tovább a törvénygyár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik