Belföld

Áder János: Az erdő kell ahhoz, hogy éljünk

Az államfő vasárnap a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus műsorában beszélt az erdők fontosságáról.

“Olyanok voltak ezek a fák a nyílt sebeikkel mint egy-egy sírkereszt, egy-egy mementó, egy-egy kopfaja” – idézte fel a köztársasági elnök, milyen drámai hatást tett benne a december 8-ai ónos esőzés és jegesedés után tett papréti látogatás. Az államfő elmondta: akkor határozta el, felkéri a közszolgálati médiát a társadalmi összefogást középpontba helyező tematikus nap megrendezésére.

A köztársasági elnök emlékeztetett: a decemberi jégkárok következtében 30-40 év munkája ment tönkre. Mint mondta, fel kell hívni az emberek, a cégek figyelmét arra, hogyan segíthetnek abban, hogy minél hamarabb ép erdőket láthassunk. Tudomása szerint 34 ezer hektárnyi erdő nagyon súlyosan károsodott és több mint 200 hektáron kell majd újra telepíteni az erdőt.

A fenntarthatóság kapcsán az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy az erdő “kell ahhoz, hogy éljünk”, hiszen a kibocsátott szén-dioxid egy részét a fák kötik meg és alakítják oxigénné.

Áder János azzal zárta szavait, hogy mindenki menjen el legalább évente néhányszor egy erdőbe és élvezze a természet szépségeit.

A műsorban 1 óráig már több mint 28 ezren hívták a kezdeményezés adományvonalát. SMS-enként 250 forint támogatást juttatnak az Országos Erdészeti Egyesületen keresztül a károsodott erdők helyreállítására. Az egyesület facsemeték ültetésére, turisztikai berendezések pótlására fordítja a befolyó összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik