Belföld

Székesfehérváron átállnak az elektronikus mentésirányításra

Bemutatták pénteken az új székesfehérvári mentésirányítási központot, amely így felzárkózott, minden tekintetben megegyezik az országban található többi megyei központtal.

Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója hangsúlyozta, hogy a mentőszolgálat megpróbálja a szervezetet a 21. századi, profi szervezetek közé emelni, mert sok részterületen még az 1970-80-as években “rekedtek”. Legnagyobb, húszéves vállalásuknak a 15 percen belüli kiérkezést nevezte, amelynek aránya a 2000-es évek eleje óta 78 százalék körül mozog.

Rövidül a reakcióidő

Burány elmondta: a mentőszolgálat megújítására szánt 16 milliárd forintnyi forrás elköltését követően reakcióidejük jelentősen csökkenhet, és tíz betegből kilenchez 15 percen belül kiérnek majd.
“Minden egyes másodpercért vért izzadunk” – fogalmazott a főigazgató, hozzátéve, hogy a papíralapú mentésirányítás az első félév végére teljesen megszűnik.

Burány Béla az elektronikus mentésirányítás előnyei közé sorolta, hogy az a lehető leggyorsabb döntést és feldolgozást teszi lehetővé, annak révén a kocsik mozgása folyamatosan nyomon követhető, és a döntéshozó azonnal ki tudja választani a mozgásban lévő járművek közül a riasztási helyszínhez legközelebbit. Hozzátette: a székesfehérvári objektum fejlesztése még nem fejeződött be, mert rövidesen megkezdődik az épület további részeinek felújítása, garázskapuk és nyílászárók cseréje, fűtésének korszerűsítése.

Ónodi Lívia, az OMSZ regionális orvos igazgatója emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban a régió 23, ezen belül Fejér megye kilenc új mentőautót kapott, miközben Veszprém és Oroszlány mentőállomása megújult, sok új műszert helyeztek üzembe és kollégáikat is folyamatosan képzik.
Jelezte, hogy a közeljövőben átadják a Fejér megyei Abán az újonnan épülő mentőállomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik