Belföld

Az oltásellenes lobbi állhat a boszniai kanyarójárvány mögött

védőoltás (védőoltás)
védőoltás (védőoltás)

Tudományosan már megdöntött állításokkal akarnak félelmet kelteni a szülőkben a védőoltások ellenzői.

Az oltásellenes lobbi egyre nagyobb térnyerésére figyelmeztettek egészségügyi szakértők pénteken Bosznia-Hercegovinában – tudósít az MTI. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az európai országok közül az elmúlt egy évben Bosznia-Hercegovinában betegedtek meg a legtöbben kanyaróban, összesen 5340-en.

A szakértők szerint ehhez egyrészt az 1992-1995-ös boszniai háború alatti oltáselmaradás is hozzájárult, de még nagyobb probléma, hogy egyre több szülő írogat az interneten félelmeiről különböző írásokra alapozva.

Az ország vezető járványügyi szakértője, Jelena Ravlija elmondta, Bosznia-Hercegovinában az oltottsági arány 87 százalékra csökkent, pedig a járványok elkerüléséhez 95 százalékos arányra lenne szükség. Elmondta: annak a veszélye, hogy a védőoltásoknak bármilyen mellékhatása lenne, elenyésző annak esélyéhez képest, hogy kanyarós vagy mumpszos megbetegedés esetén súlyos szövődmény lépjen fel. A fejlett országokban minden ezredik kanyarós beteg meghal – tette hozzá.

Jagoda Savic, az oltásellenes boszniai lobbicsoport vezetője arról beszélt, hogy a négymilliós országban 119 olyan eset történt, amikor a szülők szerint a védőoltás okozott komplikációt, bár az orvosok szerint a legtöbb esetnek nem is volt köze a vakcinához. Savic szerint viszont a szülők nem bíznak az ország egészségügyi rendszerében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik