Belföld

„Fél a tábor” – üzenték Orbánnak a Mount Everestre

Orbán Viktor Heti Válasz (Orbán Viktor Heti Válasz)
Orbán Viktor Heti Válasz (Orbán Viktor Heti Válasz)

Orbán kétharmadával együtt eltűnt szlogenje is, az "egy a tábor…” – írja a Heti Válasz, miután a Fidesz-hívek fele távolmaradással tüntetett a veszprémi voksoláson.

A hetilap emlékeztet rá, hogy Veszprém úgynevezett lakmuszkörzet. A rendszerváltás óta mindig az a párt alakíthatott  kormányt, amelyik ott győzni tud. A független Kész Zoltán győzelmével ez most értelmezhetetlen, az viszont világossá vált, hogy ellenzéki pártösszefogás nélkül is működőképes egy „csak a Fideszt ne!” koalíció. Az ellenzéki erők külön-külön ugyan gyengék, már sokadszor igazolódott be, hogy a kormánypárt verhető. A Heti Válasz a veszprémi esetet annyiban tartja egyedinek, hogy a Fidesz-támogatók most először adták tömegesen kormányuk tudtára: az előző ciklussal ellentétben a mostanit egyelőre nem nagyon érzik magukénak. Irányváltás nélkül a Fidesz újabb pofonba fut bele az április 12-i tapolcai időközi választáson – jósolja a lap, ám az általa megkérdezett politikusok, háttéremberek ennek nem látják értelmét.

Önmagára veszélyes a Fidesz

Abban ugyanakkor a megkérdezettek egyetértettek, hogy már nem szabad titkolni a bajokat. „Gyorsíthatunk, de ezzel csak annyit érünk el, hogy előbb jutunk a szakadékba” – mondta a párt egyik névtelen, de befolyásos politikusa. A Fideszben nem a baloldaltól tartanak, inkább a maguk „változtatási képességeiben kételkednek”. Egy kormányzati háttérember szerint a kabinet a tavaly tavasszal megnyert választás után sorra hozta az olyan döntéseket, amelyekkel beavatkozott az emberek életébe, de a „kormányzati kopásnak” lehetnek személyzeti okai is, elmaradt a vérfrissítés, a választás után tervbe vett kormányátalakítás.    

A Heti Válasz megszólaltat frakció-, illetve kormánytagot. Utóbbi szerint 2014-ig nem volt kérdés, mi a cél. A posztkommunisták visszatérésének megakadályozása.

„Ez sikerült, de mi jön utána? Erre nem találjuk a választ. Felértünk a politika Mount Everestjére, körbenéztünk, és nem tudtuk, mit kezdjünk magunkkal.”

Valódi kihívó híján, a Fidesz politikusai most egymással vitáznak, saját helyzetüket próbálják bebetonozni, nem tartanak attól, hogy ezzel az ellenfelet erősítik. Egy befolyásosnak minősített frakciótag – a környezetére hivatkozva – azt panaszolta, hogy a jobboldali szavazók nem értik sem a jobboldali médián belüli viszályokat, sem azt, miért nem volt semmilyen érdemi reakció Simicska Lajos kormányfőt támadó szavaira.

Fotó: MTI/Füzesi Ferenc

Valami elveszett

Ezt már a Heti Válasz főszerkesztője írta, szokásos publicisztikájában. Szerinte Veszprémben „a kormány száguldó autója karambolozott a választók véleményével. Ennyi.” Borókai Gábor kitér ugyanakkor az elmúlt napokban sokat bírált G. Fodor Gábor nyilatkozatára. Szerinte az elmúlt évek nagy nyertesének számító Századvég stratégiai igazgatója igazat mondott, de tévedett, amikor azt mondta, hogy a „polgári Magyarország” szlogen csak politikai termék volt. Az volt, de önálló életre kelt. „Vággyá, hitté, értelmezési keretté. (…) A fideszes múlt és jelen csatájában sok minden eltűnik. Súlyos veszteség lenne, ha a »polgári Magyarországot« is kiselejteznék.

„A választók döntését tiszteletben tartjuk, ugyanakkor tanulság: nem ülhetünk a babérjainkon” – mondta Veszprém után a miniszterelnök. Borókai ugyan nem a kormányfőnek, hanem a Fidesz belső köreinek üzent, de hibának nevezi az időközi választás után azt a tanulságot levonni, hogy „nem szabad hátradőlni”, „a munkát el kell végezni”. Ettől neki olyan érzése támad, mintha a pártból „hiányozna a hallás képessége, fogadókészség a választói figyelmeztetésre”, hiszen eddig sem az volt a baj, hogy a kormány pihent, csak kevéssé kereste a választói kegyeit. „Az országgyűlési választások óta az anyagi körülmények kicsit sem romlottak az országban. A Fidesz-szavazók fele mégis eltűnt. Valami a lelkekben változott meg. Valami elveszett. Meglehet, mindez nem független a »polgári Magyarország« szem elől tévesztésétől. Ahhoz kellene visszatalálni” – üzente a Heti Válasz főszerkesztője a Fidesznek, illetve áttételesen mégis Orbán Viktornak, hiszen közkeletű vélekedés, hogy gyakorlatilag a választók nagy többsége mindent a kormányfői teljesítményhez köt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik