Belföld

Buda-Cash: kik buknak a brókerház felfüggesztésén?

buda-cash (buda-cash)
buda-cash (buda-cash)

Magánszemélyek, vállalkozások, önkormányzatok, alapítványok a károsultak között. Közvetve a szabályozott tőkepiacba vetett bizalom is megrendülhet.

A Buda-Cash-ügyön elsősorban a brókerház ügyfelei buknak, akinek betétjeit zárolták a Magyar Nemzeti Bank által kirendelt felügyeleti biztosok. A brókerháznál 15-20 ezer, az ügyben érintett DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél aggódhat most a pénzéért. Közöttük magánszemélyek, vállalkozások, önkormányzatok, alapítványok.

A banki zárlattal több mint 80 önkormányzat kifizetése is veszélybe került. Nincs ATM, csoportos beszedési megbízás, banki átutalás. Félő, hogy az önkormányzati segélyeket, béreket sem tudják kifizetni időben, és ez éppen azokat érinti a leghátrányosabban, akik a legszegényebbek. Beremend községnek csaknem 200 millió forintnyi pénze és megtakarítása ragadt bent a DRB-nél. Van olyan alapítvány – az Igazgyöngy –, amely nem tud hozzáférni a pénzéhez, így az általuk működtetett iskola válhat működésképtelenné. Nagybajmon egy másfél milliárd forintos csatornaberuházás került veszélybe.

Ha bebizonyosodik, hogy a társaság másfél évtizedig meghamisította az adatait, akkor a botránynak az egész tőkepiac szempontjából is beláthatatlan következményei lehetnek, hiszen oda lehet a szabályozott tőkepiacba vetett bizalom. Ez talán a legfontosabb következménye Magyarország eddigi legnagyobb brókerbotrányának.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik