Belföld

2006 október: Orbán megbízottja szerint aránytalanul lépett fel a rendőrség

Balsai István alkotmánybíró, korábbi miniszterelnöki megbízott Gyurcsány Ferenc felelősségét vetette fel a 2006 őszi események miatt a rendőri vezetők ellen indult büntetőperben.

Aránytalan volt a rendőrség fellépése 2006. október 23-án a Fidesz rendezvényéről távozókkal szemben – erősítette meg a jelentésében foglaltakat Balsai István volt országgyűlési képviselő, a 2006-os őszi rendőri fellépést vizsgáló egykori miniszterelnöki megbízott a 2006. őszi események miatt rendőri vezetők ellen indult büntetőperben, csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken.

Balsai István miniszterelnöki megbízottként 2010 nyara és 2011 márciusa között vizsgálta a 2006 októberében történteket. Jelentését megküldte Orbán Viktor miniszterelnöknek, és 2011 szeptemberében nyilvánosságra is hozták azt. Ebben a többi között azt írta, álláspontja szerint a rendőri vezetők csak legfelsőbb politikai utasítás és jóváhagyás alapján adhattak parancsot, illetve tűrhettek el “a magukat és a testületet ilyen példátlan módon kompromittáló cselekményeket”.

Ez pedig véleménye szerint szükségszerűvé és elkerülhetetlenné teszi Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálatát.

Az azóta alkotmánybíróvá választott Balsai István a bíróságon csütörtökön azt mondta, a jelentést és az abban foglaltakat ma is vállalja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik