Belföld

Új szabályok a személyi hitelezésben is

otp bank (otp bank)
otp bank (otp bank)

Januártól lépett hatályba a Magyar Nemzeti Bank adósságfék-szabályozása. De mit jelent mindez az egyes fogyasztóknak?

A Magyar Nemzeti Bank idén januártól bevezette a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM) az összes hitelfajtánál. Ezt minden új, 200 ezer forintot meghaladó hitel felvételekor vizsgálni kell (fogyasztási hitel, jelzáloghitel, gépjárműhitel, stb.). A mutatóban az új hitel terhei mellett figyelembe kell venni az ügyfél minden fennálló hiteléhez kapcsolódó törlesztési terhét. Fontos, hogy a rendelkezésre álló jövedelemként csak az igazolt, legális nettó jövedelem (munkabér, nyugdíj, családi pótlék, stb.) számítható be.

A 200 ezer forint alatti, kisösszegű hitelekre – amelyek a legnagyobb bankok kínálatában elérhetők – a JTM nem vonatkozik, miközben a fogyasztók körében ezek is elég népszerűek. Tehát ilyen esetben nincs is változás.

De mit jelent a már több helyen is emlegetett JTM az egyes fogyasztóknak? Alighanem el kell oszlatni az esetleges kétségeket, hogy ez akadálya lenne a hitelfelvételnek, hiszen ez egy eddig is használt elemeket tartalmazó mutató. A bankok ugyanis belső szabályzatuk alapján eddig is vizsgálták a jövedelmeket és a maximálisan bevállalható törlesztést. Most ez lett kiegészítve, illetve egységes keretbe foglalva. Tehát továbbra is fel lehet venni hiteleket, pl. személyi kölcsönt is, csak ennek a vizsgálatnak köszönhetően még felelősségteljesebb lehet ez a folyamat.

Mikor jó a személyi kölcsön?

Személyi hitelt akkor érdemes felvenni, ha pár százezer, de legfeljebb 1-2 millió forintra van szükségünk, és a pénzhez szeretnénk könnyen és gyorsan, fedezet nélkül hozzájutni. Egy dolgot azonban ne feledjünk: a rugalmasságnak ára van, azaz a pénzügyi szolgáltatók a személyi hiteleket általában drágábban adják, mint az ingatlanfedezetű hiteleket.

Magyarországon a kölcsönfelvételnél nem kötelező megadni a célt, de a többség váratlan helyzetekre, ill. fontosabb életesemények apropóján veszi fel. Ezen túlmenően népszerűek a gyermek támogatásával kapcsolatos célok, mint pl. továbbtanulás, külföldi tanulmány, stb. Szezonálisan előfordul, hogy rövid távú célokra igénylik, mint pl. iskolakezdés, karácsonyi bevásárlás, ballagás, nyaralás.

Tapasztalatok szerint, a hitelfelvevők esetében maga a hitelfelvételről való döntés tart a leghosszabb ideig. A hiteligénylés folyamata csak pár nap, a pozitív elbírálást követően pedig szinte azonnal pénzhez jut az igénylő. Nem árt tudni, hogy a hitelfelvevők négyötöde a számlavezető bankjához fordul, ha személyi kölcsönre van szüksége.

Összességében tehát felelősségteljesen érdemes személyi kölcsönt felvenni. Azaz jól fontoljuk meg, hogy mikor veszünk fel ilyen kölcsönt, és adott esetben érdemes lehet szakértő banki tanácsadó segítségét is igénybe venni!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik