Belföld

Tévedésből vennék el a budapesti hajléktalanok pénzét

A fővárosi önkormányzat előtt lévő előterjesztés szerint törvény írja elő a hajléktalanok segélyeinek eltörlését. Erről azonban valójában szó sincs.

Szerdai ülésén dönt arról a fővárosi közgyűlés, hogy megszüntet-e két, a budapesti hajléktalanoknak adható segélyfajtát – írja az Index. Az itt élő hajléktalanok segélyezésének átalakítása a segélyrendszer nagy, országos átalakításának része. Több mint ezer hajléktalan ember havi 11400 forintja a tét.

A tervezet része, hogy megszüntetnék a hajléktalanok lakhatáshoz jutását támogató önkormányzati segélyt és a rendszeres ellátást kérelmező hajléktalanok önkormányzati segélyét. A fővárosi büdzséhez képest elenyésző összegekről van szó – előbbire tavaly mindössze 171 200 forintot fordítottak, utóbbira 20 millió forintnál valamivel kevesebbet.

A főváros tervezete létrehozna ugyan új segélyezési fajtákat, például temetési segélyt vagy várandós nőknek járó segélyt, de ez nem segít a hajléktalanokon. Az előterjesztés szerint az önkormányzat kénytelen megszüntetni a hajléktalanok segélyeit, mert törvény kötelezi őket erre.

Csakhogy a törvényszöveg, amelyre hivatkoznak, azt írja elő, hogy rendkívüli élethelyzetekben a települési önkormányzatok mindenképpen kötelesek valamiféle rendkívüli települési támogatást nyújtani, de ez nem zárja ki egyáltalán, hogy más címen is adjon segélyt az önkormányzat.

Az Index az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkérdezte, valóban nem lehetséges-e, hogy a hajléktalanoknak nyújtott segélyt továbbra is biztosítsa az önkormányzat. A tárca sajtóosztálya azt írta: a szociális törvény széles felhatalmazást ad, a Fővárosi Önkormányzat joga, hogy belátása szerint állapítsa meg a települési támogatás eseteit és feltételrendszerét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik