Belföld

Rövidebb pórázra fognák a politikusokat

Wartburg (wartburg)
Wartburg (wartburg)

Szigorítanák a vagyonnyilatkozatokat, bűncselekmény lenne, ha valaki kamuzik.

A jövőben végre komoly következményei lehetnek, ha egy politikus vagy köztisztviselő valótlan adatokat ír be vagyonbevallásában, az eddig nagyjából következmények nélküli vagyonnyilatkozati rendszert ugyanis alaposan felforgatnák – írja a Blikk. A nemrég napvilágot látott Nemzeti Korrupcióellenes Program keretében egységes, könnyen összehasonlítható elektronikus bevallást vezetnének be, amelyet szúrópróbaszerűen ellenőriznének a hatóságok.

Jelenleg a mentelmi bizottság elnökén múlik, hogy indul-e vizsgálat a gyanús képviselők ellen. A Blikk azt írja: többször hiába próbált eljárást kezdeményezni, a bizottsági elnök általában megvédte politikustársait. A környező országokban viszont független szervezetek vizsgálhatják a választott tisztségviselőket, nem véletlen, hogy egyre-másra kerülnek politikusaik korrupciógyanús ügyek miatt rács mögé. Itt viszont, ha valaki „kifelejt” egy ingatlant vagy nagyobb összeget, elég, ha kijavítja a bevallását, más fenyegetéssel nem kell szembenézni.

Az új rendszer előfeltételeit ez év végéig kell megteremteni, a végleges bevezetés határidejét jövő decemberre tűzték ki.

A VS.hu azt is írja, hogy a kormány tarthat attól, hogy körmére ég a korrupció, a Nemzeti Korrupcióellenes Programhoz készült tanulmányban olyan megállapítások olvashatók, miszerint az állampolgárok elégedetlensége nő, a meglévő szakmai-politikai konfliktusok elmérgesednek, a korrupció témája összekapcsolódik más vitatott ügyekkel és politikai fegyverré válik. Emellett nemzetközi megítélésünket, versenyképességünket is rontja a helyzet.

Mindezek miatt a kormány inkább élére állhat a korrupcióellenes harcnak, így leszerelve a kritikus hangokat. Nemcsak a vagyonnyilatkozatok kapcsán várhatóak lényeges lépések: a közbeszerzéseket nyílttá tennék, bárki megtekinthetné a pályázati kiírást, a beérkezett ajánlatokat és a megkötött szerződést is. A másik sarkalatos pont a pártfinanszírozás, kettős könyvelésre köteleznék a pártokat és az érdekükben eljáró társadalmi szervezeteket, a trükközéstől pedig komoly szankciókkal tántorítanának el.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik