Belföld

Elfogadták a budapesti költségvetést – DK: Tarlós lemondással fenyegetőzött

Tarlós István szerint végrehajtható a költségvetés, és a kormány átvállalja a BKV adósságát. Az ellenzék úgy látja, nagy bajban van Budapest.

Végrehajtható költségvetést fogadott el minősített többséggel a Fővárosi Közgyűlés – mondta Tarlós István főpolgármester a testület szerdai ülésének szünetében.

“Nehéz körülmények között is sikerült egy költségvetési rendeletet időben elfogadnunk” – fogalmazott Tarlós István újságíróknak nyilatkozva. Szavai szerint a költségvetési vita szolid keretek között zajlott. Megjegyezte azt is, hogy még ellenzéki igen szavazatot is kapott a költségvetési javaslat. 

A közösségi közlekedés 15 milliárd forintos forráshiányára vonatkozó kérdésre Tarlós István arról beszélt, hogy biztató egyeztetéseket folytatnak a kormánnyal. A kormány tökéletesen tisztában van azzal, hogy a BKV stabil és kiszámítható működésének finanszírozását meg kell oldania. Erre kaptunk határozott ígéretet – mondta Tarlós István.

A BKV adósságállományának a törlesztését a kormány átvállalja, a konszolidációra határozott ígéretet tett a kormány. Tarlós István szerint ez heteken belül megtörténik. Az előterjesztésben az is olvasható, hogy a BKV Zrt.-nek 2015-ben 52,3 milliárd forint összegben kell korábbi adósságait véglegesen törlesztenie, ha nem sikerül azokat átütemezni az elkövetkező évekre.

Az ülésre benyújtott költségvetési javaslat 323 milliárd 943 millió 582 ezer forintban határozza meg a bevételi és kiadási főösszeget. A rendelettervezet a fővárosi önkormányzat költségvetési bevételét 244 milliárd 852 millió 417 ezer forintban, míg kiadásait 323 milliárd 943 millió 582 ezer forintban állapítja meg. Az így keletkező 79 milliárd 91 millió 165 ezer forintos különbséget a következőképpen finanszírozzák: 4,6 milliárdot az előző évek maradványának igénybevételével, 12,1 milliárdot a lehívni tervezett hitelszerződésekből, 24 milliárdot forgatási célú belföldi értékpapírok bevételeiből, valamint 38,4 milliárdot a betétek megszüntetéséből.

Ellenzék: “átverés”, “kivéreztetés”, “megszorítás”

Közel sem látják megnyugtatónak a főváros pénzügyi helyzetét az ellenzéki pártok, amelyek a költségvetés megszavazása után reagáltak a büdzsére. Karácsony Gergely, a XIV. kerület PM-es polgármestere szerint Budapest idei költségvetése elsősorban a kormány “rezsicsökkentésnek nevezett átverése” miatt van nehéz helyzetben, a nagy közműcégek ugyanis folyamatos támogatásra szorulnak miatta. A budapesti költségvetés mindenekelőtt a szociális ellátásokban, a zöldfelületek fenntartásában és a kulturális kiadásokban jelent komoly érvágást – hangsúlyozta. Karácsony Gergely emlékeztetett: a főváros vezetőinek még mindig nem sikerült megállapodniuk a közösségi közlekedés támogatásáról, így a költségvetés “trükkök tucatjait tartalmazza annak érdekében, hogy legalább papíron kijöjjön a nullás egyenleg”.

“A Demokratikus Koalíció információi szerint ma reggel felkereste a pénzügyi államtitkár Budapest főpolgármesterét és a fideszes kerületi polgármestereket. Úgy tudjuk, azt jelentette be, hogy 15 milliárd forintot vonhatnak el a kerületektől és ezt az összeget a budapesti közlekedésre kell fordítani” – közölte Gyurcsány Ferenc pártja. A DK úgy tudja, Tarlós István lemondással fenygetőzött a forrásmegosztás miatt.

Az ellenzéki párt arra kíváncsi, most visszaszednek-e a kerületektől 15 milliárdot, és ha igen, hogyan reagáltak erre a fideszes kerületi polgármesterek.

Az LMP szerint Budapest idei költségvetése az önkormányzatok kivéreztetését bizonyítja, ami gyakorlatilag működésképtelenné teszi a fővárost is. A budapesti tömegközlekedés fenntartásából 15 milliárd forint hiányzik, ami azt mutatja, hogy az állam korábbi vállalásával ellentétben nem finanszírozza az önkormányzatok kötelező feladatainak ellátását.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik