Belföld

Az LMP a dolgozói szegénység ellen indítana programot

A leszakadó munkavállalók megerősítése érdekében az ellenzéki párt gazdasági programot jelentett be, amelyhez át kellene alakítani az adórendszert, és a korrupció felszámolásával még a fedezet is meglenne rá.

Az adórendszer átalakítását, az egykulcsos adózás felszámolását, a tőkejövedelmek magasabb adóztatását és az úgynevezett zöldadók kivetését nevezte meg Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP sajtótájékoztatóján. Szerintük rendelkezésre áll a fedezet az országban, előteremtéséhez azonban fel kellene számolni a korrupciót.

Új közalkalmazotti táblára van szükség

Szél Bernadett szerint a családi pótlékot és a családi adókedvezményt a gyermek 24 éves koráig nyújtanák, ha a fiatal a felsőoktatásban tanul. Ez a párt számításai szerint mintegy 150 milliárd forintos kiadást jelentene az államnak.

Schiffer András számításai szerint csaknem 180 milliárd forintból 8 százalékos járulékcsökkenést biztosítanának az induló és a fennmaradásért küzdő kis- és mikrovállalkozásoknak, amely az LMP szerint a valódi munkahelyek megteremtői.

A közszférában dolgozók harmadának jövedelme nem éri el a szegénységi küszöböt, a vezetői szint alatt nyolc éve nem volt béremelés. Az LMP ezért olyan új közalkalmazotti bértáblát alkotna, amelyben egyetlen fizetési osztály sincs a minimálbér alatt, a minimálbéremelések hatását pedig végigvezetnék a bértáblán. Emellett ágazati életpályamodellt és azonnali béremelést sürgetnek az egészségügyben és a szociális ágazatban.

Ne legyünk „összeszerelő ország”!

Húszszázalékos béremelést kezdeményez a párt a közigazgatásban, a szociális ágazatban, és emelnék az oktatói munkát segítő, nem pedagógus végzettségűek bérét, de követelik azt is, hogy az állami vállalatok a mindenkori bérajánlásnak megfelelően emeljék a béreket. Mindehhez mintegy 30 milliárd forintra lenne szükség – hangzott el.

A két politikus szerint ahhoz, hogy a bérek felzárkózhassanak az európaiakhoz, a tudástőkét kell fejleszteni és szakítva az „összeszerelő ország” elképzeléssel, valódi munkahelyeket kell teremteni.

Schiffer András kérdésre válaszolva a Buda-Cash ügyéről szólva megkésettnek ítélte a felügyeleti szerv megfelelő jogosítványainak biztosítását és feltette a kérdést: hogyan fordulhatott elő, hogy 10-15 éven át történtek csalások a befektetőháznál. A politikus több szakombudsmant javasolt, szerinte ez is hozzájárulhatna a hasonló ügyek felderítéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik