Belföld

Több ezer magyar szarvasmarhát szállítottak a kínhalálba

A magyar, román és litván marhákat borzalmas körülmények között szállították, tartották és vágták le Palesztinában.

Több ezer Európából származó szarvasmarhát vágtak le embertelen körülmények között Gázában – tájékoztat a Compassion in World Farming (CWF) brit állatvédelmi szervezet riportjáról a 444.hu.

A szervezet fotókkal és videóval rögzítette, milyen borzalmas körülmények között szállították és tartották az állatokat, akikre hosszú kínhalál várt: levágásuknál – az Európai Unió szabályozása ellenére – kábítást nem alkalmaztak. A CWF megkérdezte a magyar hatóságokat, hogy szállított-e Magyarország szarvasmarhákat a Gázai övezet is magába foglaló Autonóm Palesztin Területre, erről azonban sem a Központi Statisztikai Hivatal, sem az EU statisztikai intézménye, az Eurostat nem tudott.

Az állatvédő szervezet azonban izraeli kormánydokumentumokra hivatkozva azt állítja: 2014 januárja és októbere között az izraeli-palesztin határt 9 288 magyarországi, 14 817 romániai és 3 512 litvániai állat lépte át.

Út a pokolba

A szarvasmarhákat mocsokban tartották, nem almozták. A telepen dolgozók szerint állatorvosi felügyeletet sem biztosítottak nekik. Olyan esetet is dokumentáltak, ahol egyszerűen magára hagyták a borjút, amely hosszú kínhalált szenvedett – írja a 444. Az állatokat brutális módon vágták le, nem kábították el őket, a CWF videóján egy vágóhídi munkás a kikötözött marhát egyszerűen lekaszabolja, amely a földön fekve, saját vérében vergődve szenved.

Hogy pontosan mely magyar cégek érintettek az exportban, az állatvédő szervezet nem tudta megmondani a portálnak. A CWF tájékoztatása szerint a magyar marhákat általában Romániában Midia vagy Szlovéniában Koper városában rakják hajóra. „A szállítmányozásban rengeteg cég vesz részt, általában a Beccaria és egy magyar cég által üzemeltetett hajót, a Phoenix 1-et használják. A hajót a Hunland üzemelteti, amely nagy tételben szállít állatokat Törökországba, de arról nincs információnk, hogy ezek a magyarországi állatok tőlük származnak-e” – írta a CWF.

A portál emlékeztet: az unió komolyan szabályozza az élőállatok szállítását, ezeket akkor is be kell tartani, ha harmadik, EU-n kívüli országba exportálnak. Ezek a rendelkezések a magyar jogszabályokba is beépültek, a CWF beszámolója szerint azonban a kegyetlen körülmények között tartott állatokat egyáltalán nem védték az uniós szabályok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik