Belföld

Somogyi Zoltán: Nem kell temetni a Fideszt

Somogyi Zoltán (Somogyi Zoltán)
Somogyi Zoltán (Somogyi Zoltán)

Hogy is árulózták le Schiffer Andrást? Ki a troll? Ki menjen a „büdös k…”? Villáminterjú azzal az emberrel, aki nem kampányfőnöke a veszprémi Késznek. Viszont a barátja.

Összefoglalhatom ezt a purparlét?

Persze.

A vasárnapi veszprémi választás finisében a balos pártok támogatta Kész Zoltán a Fidesszel való összejátszással vádolta meg az LMP-s Schiffer András. Ilyen szöveggel: „Ezen a fotón Schiffer András látható Veszprémben, a SéfKrajcár étteremben, amely a Fidesz kampánystábjának főhadiszállása. Itt tartózkodott még Kubatov Gábor… Megígérem, hogy azokat az egykori LMP-szavazókat is képviselni fogom a Parlamentben, akik most becsapva érzik magukat Schiffer árulása miatt.” Schiffer kiakadt, lapunknak azon nyomban ezt nyilatkozta: „Beperlem Készt és az összes trollt! Trógerség! Elmennek a büdös k…” Majd hozzátette: „Ezt a csávót, Készt, nem ismerem, az irományain kívül fogalmam sincs, milyen ember, a kampányfőnökéről, Somogyi Zoltánról viszont van fogalmam… De hagyjuk. Nem akarom, hogy minket meg ő pereljen be.”

Olvastam.

Ön azon nyomban reagált: “Nem tudom, hogy mi baja van Schiffernek, de az biztos, hogy nagyon régi sztori, mert én nem beszéltem vele azóta. És az is biztos, ezt tudom: egy kampány szétszedi a politikus idegeit, ez történhetett most az LMP vezetőjével is.” Másnap folytatta: „Ma a többedik telefonhívást kaptam újságíróktól, hogy úgy hallják, én találtam ki Zoltán Készt, és azt hogy induljon a választásokon. Szeretném innen is üzenni, hogy nem, hiszen Kész Zoltán felnőtt és önálló ember, és mint minden felnőtt és önálló ember, gondolom ő is saját maga szokta kitalálni, hogy mit szeretne az életével kezdeni. Kész Zoltánt pedig a szülei találták ki.”

Ez is így igaz.

Hagyjuk Kész édesanyját, édesapját, inkább azt válaszolja meg: ön volt Kész kampányfőnöke?

Nem. Nem voltam Kész kampányfőnöke. És még egy tévedés. Schiffer azt állítja, ismer engem, én viszont visszaszámoltam: legutóbb huszonegy éve beszéltem vele. Vajon hány év kell ahhoz, hogy elfogadjuk, nem ismerjük a másikat?

Információ nem csak személyes találkozás útján érkezhet.

De arra nem azt mondjuk, hogy ismerjük, hanem azt: hallottam róla ezt-azt.

Ott volt vasárnap Veszprémben? Ha nem kampányfőnökként, hát tanácsadóként, segítőként.

Nem. Nem voltam ott.

Fotók: MTI/Soós Lajos

Mikor járt Veszprémben?

A teljes kampányidőszakban egyetlen egyszer jártam ott, múlt szombaton elvittem az öcsémet egy ottani egyetemi előadásra, aztán hazajöttünk, együtt voltunk. A köztes időt felhasználtam arra, hogy együtt kávézzam Zolival, akit egyébként hosszú évek óta ismerek, együtt csináljuk a Polgári Platformot, benne főként antirasszista kampányokat.

Ön tanácsolta Késznek, hogy fényképezze le Schiffert abban az étteremben, és posztolja a Facebookra a fotót és az árulózós szöveget?

Nincs közöm hozzá.

Adott ön kampánytanácsot Késznek?

Zoli a barátom, a feleségeink is jóban vannak, naponta, kétnaponta beszélünk, sok mindenről. Arról, hogy van a család, hogy van a nemrég született gyermeke, így természetesen tudtam, hogy indul. Nem lenne természetes viselkedés, hogy ő elindul egy választáson, és kikapcsoljuk a telefont.

Adott neki tanácsot?

Sok mindenről kérdezett, én pedig válaszoltam. Döntse el ön, ez tanácsadásnak minősül-e.

Hivatalos megbízás volt?

Nem.

Pénz mozgott?

Nem.

Elemzőként mit gondol Kész schifferes posztjáról? Korrekt?

Ezzel kapcsolatban nincs álláspontom… Ha valaki kitesz egy ilyen képet, nyilvánvalóan meg kell védenie az igazát. Miként annak is, akit felfedeznek egy olyan helyen, ahol ott van a Fidesz kampánystábja is.

Schiffer megvédte, azt nyilatkozta „két hete befizettük az egész csapatot az étterembe!”, a fideszesek pedig csak a hétvégén jelentek meg.

Én egy nagyon jóindulatú ember vagyok, általában arra törekszem, hogy higgyek a politikusoknak. Ha Schiffer ezt mondja, akkor, amíg meg nem cáfolódnak a szavai, neki is hiszek.

Önnek se könnyű.

Miért?

Mert Kész meg azt állítja, hogy Schiffer áruló, és hát ön, hisz’ hisz a politikusoknak, kénytelen Késznek is hinni. Csattan ez a két hit.

Általánosságban mondom, hogy Zolit jól ismerem, Schiffert pedig – bár ő azt állítja, hogy jól ismer – nem ismerem jól, vagyis hazudott, innentől nyilvánvaló, hogy a további állításaival kapcsolatban is lehet kételyeket megfogalmazni. De én nem szeretnék. Ha elemzőként kérdez, ennek a konfliktusnak van-e bármilyen hatása a politikai folyamatokra, azt válaszolom: semmilyen. A fontos a vasárnapban az, hogy győzött a nem fideszes jelölt, ezzel megszűnt a kétharmad, ami valóban hatással van a politikára. Kész megszerezte magának azt az imázst, hogy ő bontotta le a kétharmadot – ez erős imázs. Schiffer András megszerezte magának azt az imázst, hogy ő az az ember, aki sem a baloldallal, sem a jobboldallal nem áll szóba, tőlük függetlenül politizál – ez is egy erős imázs. Mindkettejük érdeke megtartani a maguk imázsát. Erről szól ez a konfliktus.

Per lesz Schiffer és Kész között.

Állítólag.

Ön nem perli be Schiffert, amiért közvetetten letrollozta, letrógerezte?

Nagyon békés ember vagyok. A politikusoktól is annyi, de annyi mindent el tudok fogadni, pláne, ha idegfeszítő pillanatban nyilatkoznak. Sokan javasolják, pereskedjem, de nem hajlok rá.

Barátilag sem jelezte Késznek, hogy butaság volt leárulózni Schiffert?

A kampány részleteiről nem beszéltünk, annyit mondtam a barátomnak, hogy te most nagyon nagy dolgot vittél véghez. Olyat, ami akár a Fideszre is pozitív hatással lehet.

Úgymint?

Itt a lehetőség, hogy a kormánypártok változtassanak a politikájukon.

Komolyan mondja?

Miért, ön szerint mit fognak csinálni? Akármi is a politikai kommunikáció, Orbán Viktor és környezete, vagy lehet, csak Orbán Viktor nyilván azon gondolkodik, miért nem működött mindaz, amit a kampányban bevetett a Fidesz, mindaz, amire győztesnek hitt politikáját alapozza. Nem működött a Kubatov-lista, nem működött a negatív kampány, nem működött a sokmilliárdos ígéretkampány. Mi ennek az oka? Valószínűleg a hitelvesztés. Mit tud tenni ilyenkor a vezető? Változtat a politikáján. Megtalálja a felelősöket. Esetleg cserél a kormányban, ahogy a Magyar Nemzet kérte. Ezek mind pozitív hatással lehetnek a Fideszre, és messze nem gondolom, hogy a Fidesz temetni kellene.

Senki sem gondolja ezt.

És azt sem gondolom, hogy a baloldal hatalmas erőre kapott.

Hiszen nem a balos pártok jelöltje nyert, hanem egy független, aki hagyta, hogy besoroljanak mögé a baloldali pártok, de arra azért ügyelt, hogy egyetlen baráti pártvezér se zavarja meg a kampányát Veszprém megyében.

Megjegyzem, ezzel együtt a baloldal azt állítja: ők kaptak erőre.

Ön pedig még mindig hisz a politikusoknak.

Abból tudok kiindulni, amit állítanak. A baloldali vezetők nyilván pontosan tudják, hogy pártjaiknak is fel kéne mutatni némi önálló teljesítményt, hogy hitelesen beszélhessenek a baloldal erősödéséről. Jön a következő időközi választás, április, Tapolca, ahol az MSZP saját jelöltet indít. Ha így is képes összeállni a bal, és legyőzi a Jobbikot, valamint a nyilván a kampánytechnikáját is újraértelmező Fideszt, akkor jogosan beszélhetnek fordulatról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik