Belföld

Madárinfluenzás kacsákat találtak Békés megyében

kacsa(1)(960x640).jpg (kacsa, kacsák, )
kacsa(1)(960x640).jpg (kacsa, kacsák, )

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága egy Békés megyei baromfitelepen. Az állatokat leölik.

A Földművelésügyi Minisztérium által kiadott közlemény szerint az egyedekben kimutatott szerotípus (H5N8) kapcsán eddig még nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna.

Mint írják, a kacsaállományban tapasztalt elhullás emelkedése, valamint a megfigyelt klinikai tünetek alapján értesült az állat-egészségügyi hatóság a gyanúról, a laboratóriumi vizsgálatok pedig megerősítették a madárinfluenza jelenlétét. Az Európa számos országában (például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában) jelenlévő betegség H5N8 szerotípusa Németországban jelent meg először tavaly novemberben. 

Az állat-egészségügyi hatóság a betegség terjedésének megakadályozása érdekében – a járványügyi előírásoknak megfelelően és állami kártalanítás mellett – a füzesgyarmati gazdaság teljes állományát leöli. Emellett a szakemberek a gazdaság körüli 3 km sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A védőkörzetben és a 10 km sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások lépnek érvénybe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik