Belföld

iPhone 6 vagy Samsung Galaxy S6: melyik a jobb telefon?

Nem halogathatjuk. Annyian kérdezik tőlünk is és a Google keresőjében is, hogy állást kell foglalnunk. Alma vagy droid? Amerika vagy Dél-Korea? Hipszter, vagy kocka?

Okostelefonos fronton az egyik legnépszerűbb kérdés manapság ez: az Apple, vagy a Samsung csúcsmodellje jobb? Most akkor engedünk az erőszaknak, és megmondjuk, a Mobilport / Technet szerkesztősége melyiket tartja nagyobb becsben. Figyelem, most megmondjuk.

A Samsungot.
…és az iPhone-t.
Sőt, még néhány másik telefont.

Miután a közönség csalódott morajlása lecsendesül, magyaráznánk, nagyon röviden és közérthetően. A magyarázatban valamelyest saját (és ezáltal szubjektív) szakvéleményt is felhasználunk, de a nemzetközi tesztek, vélemények legfontosabb tényeit is alapul vesszük.

  • A legfontosabb: az iPhone 6, és nagytesója, az iPhone 6 Plus már fél éve elérhető (le is teszteltük itt, ni), míg a Samsung Galaxy S6 bemutatója csak néhány nap múlva esedékes (erről előzetesünk van itt), tehát bárhogy is kérdezi tőlünk bárki, egyelőre egy létező, és egy mág nem létező terméket kell összehasonlítani.
  • Más szemszögből az összehasonlítás nem is lehet egzakt, mert almát (szó szerint) hasonlítunk össze a körtével (nem szó szerint). Az egymástól eltérő rendszer, valamint a sajátos funkciók miatt a két telefon nem teljesen ugyanannak a célcsoportnak készült.
  • Az iPhone kevesebb szabadságot enged a felhasználónak. Nincsenek szabadon használható widgetek, avagy a kezdőképernyőre tűzhető kisalkalmazások, nem ugrik elő animált felhős-villámos háttér, ha a képernyővédőt összekötjük egy időjárás-appal. Viszont épp a szigorúság és belterjesség miatt jóval megbízhatóbbnak tartják a tesztelők és a felhasználók is. Kevesebbet hallani arról, hogy használat közben kifagy, vagy összeomlik egy iPhone, mint valamilyen más rendszerű okostelefon.
  • A Samsung Galaxy S sorozat aktuális csúcsmodellje (most hagyjuk az S6-ot, majd visszatérünk rá, ha megjelenik) Androidot futtat, amely jóval “megengedőbb”, testre szabhatóbb. Aki szeret többet molyolni a telefon kinézetével a háttérképtől az animált órán át az azonnal előugró lépésszámlálóig, az mindenképpen könnyebben boldogul egy droidos telefonnal.
  • A kijelző mérete manapság már nem is annyira fontos megkülönböztető tényező, hiszen mindkét gyártónak van a csúcsmodellből péklapát méretű és kisebb, 4 hüvelyk környéki változata. Ezekből mindenki saját érzései, divat-preferenciája, és kézmérete szerint válogathat. Itt például egymás mellé raktak egy iPhone 6-ot és egy Galaxy S6-ot, természetesen még virtuálisan, de máris meg lehet nézni a méretbeli különbségeket.
  • A “melyik telefon erősebb” kérdéskör ismét nem mérhető, mert a bennük dolgozó hardver más-más erőforrás-igényű rendszert hajt meg. Érzetre mindkét telefon akadásmentesen, villámgyorsan teszi a dolgát (és a Samsungnál most ismét az egy éves S5-re tudunk hivatkozni, míg az utód meg nem jelenik).

Tehát akkor térjünk vissza az eldöntendő kérdéshez, miszerint iPhone 6, vagy Samsung Galaxy S6, és válaszoljuk meg egy mondatban.

Szerintünk ki kell próbálni, és az a jobb, ami a próbálgatónak jobban tetszik.

Kiegészítés: …aztán meg lehet nézni egy LG G3-at a lézeres fókuszú kamerájával és QHD kijelzőjével, a nemsokára bemutatkozó HTC One M9-et a brutális fémházával és óriás-lencséjével. Bátrabbak pedig nekiugorhatnak egy csúcskategóriás Lumiának is, amelyen a jóval letisztultabb, de tudásában korlátozottabb Windows Phone fut.

Még egy kiegészítés: a cikk írója a valóságban úgy húzta ki magát a kérdés megválaszolása alól, hogy vett egy LG G3-at, és azóta is boldogok együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik