Belföld

Habony-közeli Vitézy-céget vehet az állam

Orbán Viktor távoli rokona, Vitézy Tamás milliárdos a tulajdonosa annak a horvátországi kikötőket és szállodákat üzemeltető cégnek, amelyet most átvilágíttat az állam – derül ki az Mfor.hu cikkéből. A társaságnál 2010-ig Habony Árpád igazgatósági alelnök volt.

A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. részvételi felhívás nélküli tárgyalásos közbeszerzés során választotta ki a PwC Magyarország Kft.-t, hogy végezze el az Adriatiq Island Group pénzügyi átvilágítását és üzletértékelését 72,6 millió forintért. Az Mfor.hu szerint mindez arra enged következtetni, hogy az állam megvásárolná a céget, vagy esetleg részesedést szerezne a Fideszhez kötődő Vitézy Tamás milliárdos üzletember cégében.

Az Adriatiq Island Group elnöke és többségi tulajdonosa Vitézy Tamás, milliárdos, a Helyi Téma tulajdonosa, akit nem túl szoros rokoni szál is fűz Orbán Viktorhoz. Vitézy Tamás testvérének első felesége ugyanis Orbán Viktor édesanyjának a testvére.

A társaságnál egyébként 2010 februárjáig az igazgatóság alelnöke volt Habony Árpád, a kormányfő jelenlegi kommunikációs tanácsadója. Az akkori választások előtt vele együtt hagyta el Vitézy cégét Szalay-Bobrovniczky Kristóf is, akkori vezérigazgató és igazgatósági tag, aki nemrégiben megvásárolta Heim Péter részesedését a Századvég Gazdaságkutatóban. A gazdasági portál úgy tudja, a két vezető és a tulajdonos között igen komoly nézetteltérés alakult ki 2010-re.

Az Adriatiq Island Group stratégiai tanácsadó testületében olyan jobboldalhoz köthető gazdasági szereplők is megtalálhatóak, mint Töröcskei István, az adósságkezelő nemrég lemondott vezérigazgatója, a Széchenyi Bank tulajdonosa, Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke és Boros Imre, az első Orbán-kormány PHARE-támogatásokért felelős volt minisztere.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik