Belföld

Illés Zoltán: lehet, hogy meg sem épül Paks 2

Oroszország részéről stratégiai cél a paksi atomerőmű bővítése, de az orosz fűtőelemek függőséget jelentenek a következő évtizedekben - mondja a volt környezetvédelmi államtitkár.

“A beruházás előkészítése ráadásul több év is lehet, a megépítés pedig nyolc évig is eltarthat. Addig pedig több választás is lesz Magyarországon. Elképzelhetőnek tartom, hogy a Paks 2 meg sem épül” – nyilatkozta Illés Zoltán a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Azt mondja, felmerülhet, hogy a tízmilliárd eurós hitel fedezete maga a paksi erőmű, vagyis “még ki se fizettük a tartozásunkat, még fel sem épült a következő blokk, az orosz fél már birtokon belül lehet”. Illés szerint a Pakson megtermelt áramot azért lehet majd nehéz eladni, mert Nyugat-Európában olcsóbban lehet áramot vásárolni, Kelet- és Délkelet-Európában viszont a fizetőképes kereslettel vannak gondok.

Az interjúban a paksi bővítés mellett környezetvédelmi kérdésekről is szó esik. Illés elmondja, hogy megszüntették az önálló környezetügyi államtitkárságot, az önálló Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséget, a Nemzeti Környezetügyi Intézetet, a kormánymegbízottakhoz helyezik a felügyelőségeket. A kormánynak nem számít a környezetvédelem – állítja a volt államtitkár.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik