Belföld

Magyar utazókat is vegzálnak a menekültek után kutató szlovák határőrök

A szép lassan régiós hisztériává dagadó úgynevezett menekültügy hatása alól Szlovákia sem tudja kivonni magát.

Ahogy a Komárom-Esztergom megyei kemma.hu oldalán olvastuk, „a szlovák hatóságoknak is lépni kellett, így a szlovák-magyar határátkelőkön több rendőr és határőr bukkant fel”.

1+7+8

Merthogy: „A múlt héten a szlovák hatóságok két, Magyarországról Szlovákiába tartó „embercsempész-szállítmányt” is elfogtak. Az első esetben egy törtök kamionsofőr egy szír bevándorlót igyekezett átvinni a határon a kelet-szlovákiai Miglécen. A másik „szállítmányt” a Pozsony melletti Dunacsúnnál kapcsolták le a rendőrök, bolgár férfiak szállítottak 3500 euróért 7 koszovói felnőttet és 8 gyereket Magyarországon és Szlovákián át Németországba.”

Egy hét alatt egy plusz hét plusz nyolc fő, az összesen tizenhat menekült. Hogy ők „politikainak” minősülnek-e, vagyis maradhatnak, vagy „megélhetési bevándorlónak”, vagyis kitoloncolás vár rájuk, egyelőre nem tudni.

Kisbusz, nagybusz, kamion

A kemma. hu felhívja a figyelmet: „A nagyrészt Koszovóból érkező illegális bevándorlók Nyugat-Európa felé tartanak a közép-európai tranzitországokon keresztül, főleg a Magyarország-Ausztria útvonalon. Az utóbbi időben azonban a hatóságok Magyarországon és Ausztriában is fokozott ellenőrzéseket tartanak, ezért sokan Szlovákia felé veszik az irányt, innen igyekeznek továbbhaladni. A szlovák rendőrség ezért átfogó, szigorított ellenőrző akciót indított Párkány és Pozsony között, így a komáromi határátkelőnél is, ahol a napokban több rendőrautót is láttak sorakozni olvasóink.”

A portál idézi Denisa Baloghovát, a szlovák Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjét, aki szerint jobbára kisbuszokat, buszokat, teherautókat vizsgálnak.

Vissza a magyarokhoz

“A szlovák, magyar és más rendszámú autókat egyaránt ellenőrzik, egyenként vizsgálva az utasokat. A szlovák rendőrség emellett a vasútállomásokon és buszállomásokon is ellenőrzi az utasok papírjait. A szóvivő beszámolója szerint eddig nem volt különösebb gond az illegális migrációval. A feltartóztatott menekültek általában Magyarországon kértek menedékjogot, ezért a szlovák hatóságok ide küldik őket vissza” – áll a kemma.hu oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik