Belföld

Átnevezhetik a szegedi Ságvári gimnáziumot

A Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endréről elnevezett gyakorlógimnáziumától azért vehetik el a nevét, mert egy akadémiai állásfoglalás szerint Ságvári a kommunista rendszer fenntartásához kapcsolható.

‘A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában úgy fogalmaz,Ságvári Endre neve “a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint […] XX. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartáshoz kapcsolható” – írja a SZEGEDma.hu. Az akadémiai ajánlás ugyanakkor nem kötelező érvényű. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára viszont Szávay István jobbikos képviselő írásban benyújtott kérdésére válaszolva azt közölte, “személyes véleményem és a hatályos jogszabályok szerint sem elfogadható, ha Ságvári Endréről állami köznevelési intézmény van elnevezve, különös tekintettel a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének az utcanév-változtatások során Ságvári Endréről kialakított egyértelmű állásfoglalását követően” . Az iskolát fenntartó Szegedi Tudományegyetem jelezte, az átnevezést illetően együttműködik a minisztériummal. A köznevelési intézmények elnevezéséről a jogszabály szerint ugyanis Balog Zoltán miniszter dönt.

A tervezett átnevezés ellen az iskola régi és jelenlegi tanárai és diákjai is tiltakoznak, ezért a Facebookon csoportot hoztak létre Ne nevezzék át a Ságvárit! néven. A kezdeményezéshez eddig több mint 6 ezren csatlakoztak. A delmagyar.hu szerint a tiltakozással olyan neves közéleti szsemélyiségek is egyetértenek, mint Jáksó László és Kulka János – ők mindketten a Ságvári diákjai voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik