Belföld

Lassan kerülnek át az OLX felhasználók a Jófogáshoz

Jofogas-sajtotajekoztato(960x640).jpg (Jófogás sajtótájékoztató)
Jofogas-sajtotajekoztato(960x640).jpg (Jófogás sajtótájékoztató)

Három-négy hónapon belül kerülnek át a Jófogáshoz a Magyarországon megszűnő OLX apróhirdetési oldal felhasználói.

A norvég Schibsted Media Group a múlt héten jelentette be, hogy korábban megállapodott a dél-afrikai Naspers médiavállalattal annak magyarországi apróhirdetés üzletága, az OLX átvételéről, cserébe a Schibsted saját romániai és portugáliai érdekeltségeit adja át a dél-afrikai vállalatnak – írja az MTI.

A Schibsted Media Group megjegyezte azt is, értesüléseik szerint nincs szükség versenyhivatali jóváhagyásra az OLX átvételéhez. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábbi közlése szerint akkor lehet engedélyköteles a tranzakció, ha az érintett szereplőkhöz rendelhető együttes – előző évi – magyarországi nettó árbevétel 15 milliárd forintnál magasabb, és közülük két szereplő árbevétele is magasabb 500 millió forintnál. A nyilvánosan hozzáférhető eredménykimutatás szerint a Schibsted Classified Media Hungary Kft. nettó értékesítési árbevétele 2013-ban 62,8 millió forint volt, míg az Allegro Group Kft-é (ahova az OLX-en kívül más is tartozik) 1,8 milliárd forint a 2014. március 31-ig tartó üzleti évben.

A norvég Schibsted Classified Media Ltd. magyar leányvállalata 2010-ben indította el a Jófogás online hirdetési oldalt, amely hamar piacvezetővé vált az ingyenes apróhirdetési piacon. A Vaterát és Árukeresőt működtető rivális Allegro Group – amely a dél-afrikai Naspers lengyel leányvállalata – azonban saját verzióval, az Apróddal állt elő az ingyenes online hirdetési piacon, és 2013-ra megszerezte az elsőbbséget. Az Apród márkanevet 2014 áprilisában a nemzetközileg ismert terméknévre, az OLX-re cserélték le.

Palocsay-Zubor Géza a Schibsted Classified Media Hungary Kft. ügyvezető igazgatója korábban elmondta: közösen vizsgálják az Allegro Group Kft.-vel annak a lehetőségét, hogy hány embernek és milyen formában tudnak pozíciókat felkínálni a Jófogásnál. Hozzátette: a várhatóan megnövekedő látogatói és hirdetésfeladási forgalom miatt tervezik a létszám emelését, és ebben a helyzetben kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy olyan emberekkel növeljék a csapatukat, akiknek van tapasztalatuk a területen.

A Jófogásnak jelenleg mintegy 20 alkalmazottja van Palocsay-Zubor Géza tájékoztatása szerint.

Az OLX-et működtető Allegro Group sajtóosztálya azt közölte írásban az MTI-vel szerdán, hogy az OLX.hu működésének leállása 15 embert érint az OLX.hu-nál, ami természetesen létszámleépítéssel is jár. Hozzátették: arra törekednek, hogy minden érintett munkavállaló számára megtalálják a legjobb megoldást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik