Belföld

Kiborította a bilit a Kubatov-csapat embere

Kubatov-Gabor(2)(210x140).jpg (Kubatov Gábor)
Kubatov-Gabor(2)(210x140).jpg (Kubatov Gábor)

Kubatov Gábor által működtetett fideszes Szabad Európa Csapat (SZECS) törvénytelen működéséről beszélt az egyik résztvevő a 444.hu-nak. Az ezerforintos órabérért dolgozó kampányaktivisták építették a Kubatov-lista néven ismert adatbázist, amely alapján jól működtetett gépezet, akár LMP-s álcát húzva is átfordította a billegő körzeteket. Az Együtt feljelentést tett.

A csoportot fideszes képviselők gyermekeiből, rokonaiból és keresztény gimnáziumok diákjaiból töltötték fel. A SZECS legtöbb tagja a Fasori Evangélikus Gimnázium, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium, illetve a budai Szent Imre, a Szent Margit és a Szent Benedek katolikus gimnáziumokból kerültek ki. És voltak köztük egyetemisták is – mondta a 444.hu-nak István néven nyilatkozó csapattag, aki a rokonait félti a Fidesz megtorlásától. A titoktartási szerződést viszont megsérti, mert többször is törvénytelenségekre használták fel.

Személyes megjegyzések a listán

Az adatbázis alapját a rezsicsökkentés megvédéséért indult kampánnyal építették, amely során az ívekre lakcímet, e-mail címet és telefonszámot is kértek. Az aláírásgyűjtések 2013 őszén is folytatódtak, ekkor már nem is tették világossá, hogy miért kérnek aláírást. Ebben a körben már célzottan kellett összeszedni az aktivistáknak egy–egy kitüntetett választókerület lakóinak beállítottságát. Az íven jelezték, ha valaki elutasító vagy bizonytalan, de személyes megjegyzéseket is lehetett írni.

István ilyeneket látott: „Árpádsávos zászló lóg a házon,” „komcsi,” „rámbaszta az ajtót,” „közölte, hogy MSZP-s.”

Tavaly a parlamenti választások előtt kezdődött a nagyüzem. Ekkor az előző évi 900 forintos óradíjat 1000 forintosra emelték. Ekkor a kijelölt választókerületeket házról házra, ajtóról ajtóra kellett végigjárni. Ekkor nemcsak megerősítették a saját szavazóikat, hanem az ingadozó körzetekben az erőviszonyokat is újra felmérték.

LMP-s álca alatt kampányoltak

Egyes körzetekben azt is kiszámolták, hogy érdemes lehet megtéveszteni a választókat. Így előfordult, hogy egy budapesti külső kerületben a SZECS fiataljai zöld esőkabátot öltöttek, és az LMP támogatására buzdítottak. Ott úgy számoltak, hogy az LMP erősödése alkalmas lehet arra, hogy elég szavazatot vegyen el a baloldali összefogás jelöltjétől.

 
Kubatov Gábor (Fotó: Neményi Márton)

Volt néhány körzet a parlamenti választáskor, ahol valószínűnek látszik, hogy a SZECS mozgósítása döntötte el, hogy melyik jelölt nyert, és így a kétharmad is.

A székházban fizettek

A kiszivárogtató csapattag szerint 170 főre duzzadhatott fel a csúcsidőben a SZECS létszáma, és a pénzt eleinte a Fidesz Lendvay utcai székházában, majd a nyolcadik kerületi Polgárok Házában kapták. Ha azonban bárki kérdezte őket, azt kellett mondaniuk, hogy lelkesedésből, ingyen csinálják.

Volt néhány nagy előadás, ahol kötelező volt részt venni. Ezeken fideszes politikusok is megjelentek, például Gyürk András kampányfőnök (és EP-képviselő), Kocsis Máté pártszóvivő (és józsefvárosi polgármester), illetve Kubatov Gábor (pártigazgató, képviselő), aki az egész listázási rendszer atyja. A SZECS-et szervező Bácsi Tamást az ő jobb kezeként mutatták be a csoportnak.

István szerint a csapat az önkormányzati választás után nagyrészt feloszlott, de biztos, hogy most vasárnap is megy SZECS-csoport Veszprémbe, hogy az időközi választáshoz mozgósítsanak.

Az Együtt feljelentést tett

Az Együtt bejelentette, hogy a cikkben elhangzott állítások miatt az adatvédelmi hatósághoz fordul, és tiltott adatkezelés, valamint illegális foglalkoztatás alapos gyanúja miatt rendőrségi feljelentést is tesz. A nem fideszes szavazók nyilvántartása nyílt törvénysértés, hiszen a politikai vélemény engedély nélküli rögzítése és tárolása jogszabályokba ütközik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik