Belföld

Orbán veje milliárdos projektet bukhat

Európai uniós támogatástól eshet el Tiborcz István, Orbán Viktor veje, akinek a zalaegerszegi közvilágítást korszerűsítő projektje van csúszásban. Ilyen esetben az állam elvonhatja a forrást.

Több tízmilliárdra tehető az állami intézmények uniós támogatásból finanszírozandó beruházásainál forintban kifejezhető csúszás.Ezek közül az egyik a zalai megyeszékhely világításának korszerűsítése, amivel tavaly december végére kellett volna elkészülni. A pályázat értéke közel egymilliárd forint. A város az eredeti határidő lejártakor talált rá a megfelelő kivitelezőre, az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-re, amelynek egyik tulajdonosa Tiborcz István. “Érdekes lesz, elvonja-e a Miniszterelnökség innen a forrást: az eredeti tervekben 12 hónapos munkavégzés szerepelt, ez azért nehezen lesz tartható a pénzügyi zárással együtt” – írja a Népszabadság.

De nemcsak Orbán vejétől veheti el az uniós támogatást az állam. A lap összesítése szerint – ami a Miniszterelnökség által közzétett, elmaradásban lévő, ezért veszélyeztetett projektek listáján alapul – a 874 pályázat összértéke megközelítheti a 250 milliárd forintot. Ennek alapján az elmaradás a pályázati pénzek 18 százaléka.

Bele kell húznia az elmaradás miatt a Magyar Közút Zrt.-nek, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézetnek, de kérdés, mely programokat húzza majd le a listáról a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik