Belföld

Grúziából bírálták a magyar korrupcióellenes szervezeteket

magyar hírlap beég (magyar hírlap, magyar nemzet)
magyar hírlap beég (magyar hírlap, magyar nemzet)

Onnan érkezett kritika, ahonnan senki nem várta. Ráadásul valótlan, pedig a kormányközeli sajtó nagyon örült neki.

A Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet csütörtöki számai diadalittas jelentésben, a címlapon közlik, hogy a tbiliszi székhelyű Transparify nevű szervezet alaposan lehúzta a magyarországi Eötvös Károly Intézetet és a Political Capitalt, utóbbi harminchét vizsgált európai szervezet közül az utolsó helyen végzett. „Pedig mindkét szervezet az átláthatóság élharcosaként próbálja feltüntetni magát” – írja a Magyar Nemzet.

A napilapokban közölt összefoglalók nem árulnak el részleteket a kutatásról, az sem derül ki, hogy mi alapján esett a választás a harminchét vizsgált szervezetre. A Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet „ellenőrizhetetlen finanszírozásúként” tünteti fel a két magyar szervezetet, noha a vizsgálat alapját kizárólag az képezte, hogy a szervezetek mennyire teszik közzé honlapjukon, hogy honnan származnak bevételeik.

Az Eötvös Károly Intézet esetében például azonnal sikerült megcáfolni a kutatás állításait: a szervezet bemutatkozó oldaláról egy kattintással elérhetőek a közhasznúsági beszámolók, melyek a támogatások forrásait is feltüntetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik