Belföld

Rogán nagyon haragszik a kiflire

Árellenőrző testületet hozna létre a Fidesz, büntetnék azokat, akik az energiaárak csökkentésekor nem viszik lejjebb a termékeik árát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem hajlandó a kifli árának alakulásával foglalkozni, de a visszautasításba a Rogán Antal vezette Fidesz-frakció nem akar belenyugodni – írja a Napi.hu.

A hónap elején Rogán közölte: a minisztériumnak tanulmányt kellene kidolgoznia arról, hogy hogyan alakul egyes termékek ára más árváltozások, például az üzemanyag-árcsökkenés hatására. Rogán a kifli árával példálózott. Keddi válaszában azonban az NGM azt írta: semmiféle beavatkozást nem terveznek a piaci árképzési folyamatokba, mert várakozásaik szerint egész évben mérsékelt marad az infláció.

Ez a válasz nem volt elég a Fidesz-frakciónak: szerdán közleményben hangoztatták, hogy „kiállnak a magyar családok érdekeiért”, ezért tartják fontosnak, hogy az energiahordozók árának változása ne csak áremeléskor, hanem csökkenéskor is megjelenjen a fogyasztói árakban. Ennek érdekében utasítani fogják a kormányt, hogy alakítsa ki az árak rendszeres ellenőrzésének rendszerét és szankcionálja állami támogatások megvonásával azt, ha egy ágazat szereplői az árak kialakításánál nem veszik figyelembe az energiahordozók árcsökkenését.

Egy ilyen akció igazi vesztesei az állami tulajdonú közlekedési cégek lehetnek, ugyanis ezeknél a cégeknél a gázolaj ára jóval nagyobb súlyban van jelen a költségekben, mint például a kifli esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik