Belföld

Feljelentés lett az Orbán-Simicska-harcból

csintalan (csintalan)
csintalan (csintalan)

Csintalan Sándor egyik interjújából arra lehet következtetni, hogy a Fidesz pártfinanszírozása mögött olyan gazdasági érdekkör épült ki, ami befolyásával visszaélve túszul ejtette az államot.

Az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor levélben fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy „magyar állampolgárként feljelentést és közérdekű bejelentést tegyen” a Csintalan Sándor által felvetett, Simicska Lajos és Orbán Viktor közti korrupciógyanús esetek miatt. A Csintalan által elmondottak Szigetvári szerint azt a feltételezést támasztják alá, mely szerint a Fidesz pártfinanszírozása mögött olyan gazdasági érdekkör épült ki az elmúlt évek során, mely befolyásával visszaélve foglyul ejtette az államot.

Csintalan Sándor február 6-án az ATV műsorában beszélt arról, hogy Simicska Lajos a Fidesznek lapátolta ki a közpénzt, ő finanszírozta hosszú időn keresztül a párt működését. Az interjúból az is kivehető volt, hogy az Orbánhoz kötődő oligarchák az elmúlt húsz év során fokozatosan építették ki azt a rendszerszerű, állami érdekszférához kapcsolódó gazdasági hálózatot, mely bizonyos vezető politikai szereplőkkel fenntartott személyes kapcsolatokon keresztül, a gazdasági befolyással visszaélve túszul ejtette az államot.

Szigetvári azt kérte Polt Pétertől, hogy vizsgálja ki: történt-e jogsértés a Fidesz pártfinanszírozása kapcsán, kell-e az ügyben feljelentést tennie, illetve eljárást indítania korrupció miatt. Azt is kérte, hogy az ügyészség hallgassa meg Orbán Viktort, hogy kiderüljön: igaz-e, hogy gazdasági érdekkörök és a miniszterhez kötődő oligarchák az állami szerződések révén szerzett erőforrásaik egy részét a Fidesz támogatására fordítják. Mivel valószínű, hogy az ügyben Csintalan Sándor kiterjedt információkkal rendelkezik, az ő tanúmeghallgatása is indokolt – írta Szigetvári.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik