Belföld

Jogellenesen tiltják a rendőrök mobilhasználatát

rendőr telefonál (rendőr, telefonálás)
rendőr telefonál (rendőr, telefonálás)

Maguk is el tudja dönteni, mikor vehetik fel a telefont – mondta az egyik rendőrszakszervezet főtitkára.

Csak törvénnyel lehet korlátozni alapvető jogokat és kötelezettségeket – ezt szögezte le az alapvető jogok biztosa arra emlékeztetve, hogy belügyminiszteri rendelet és főkapitányi utasítás tiltja meg, hogy a rendőrök szolgálat közben maguknál tartsák magántulajdonú mobiltelefonjukat.

Az ombudsmant a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete kereste meg – írja a Népszava. Az érdekképviselet szerint alkotmányos jogokat sért a miniszteri rendelkezés. Előfordulhat, hogy előre nem látható családi eseményről, például betegségről, halálesetről a hozzátartozók nem tudják értesíteni rendőr családtagjukat, ez a 72 órás szolgálatban lévőknél különösen komoly gondot okozhat. Azt is nehezményezik, hogy az alapjogokat nem megfelelő szinten korlátozták.

Székely László, az alapvető jogok biztosa rámutatott: az Alkotmánybíróság egy megállapítása szerint a fegyveres szervezetek sajátos szerepének és feladatainak ismeretében az alapjogok korlátozását is vállalja az, aki ezek hivatásos állományú tagja szeretne lenni. Az viszont az alaptörvényben megfogalmazott követelménnyel szembemegy, hogy ezeket a szabályokat miniszteri rendelet tartalmazza, holott egyértelműen törvénybe kellene foglalni.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára szerint a korlátozás indokolatlan, sőt vannak olyan helyzetek, amikor nagy szükség lenne a mobiltelefonokra. Például ott, ahol a rendőrség által rendszeresített készülékek térerő hiányában használhatatlanok, a saját tulajdonú telefon segítheti a szolgálat ellátását és arra is lehetőséget ad, hogy a bajba jutott rendőr erősítést kérjen. A rendőr maga is el tudja dönteni, hogy mikor veheti fel a telefonját – mondta a főtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik