Belföld

Hiába úszik a falu, nem segít az állam

belvíz csanyteleken (belvíz, csanytelek)
belvíz csanyteleken (belvíz, csanytelek)

Ha a korábbi belvízhelyzet idején hagyták volna összedőlni a házakat, jobb eséllyel pályázhattak volna csatornázásra – véli a csanyteleki polgármester.

Alig kapnak állami segítséget a Csongrád megyei települések ahhoz, hogy megvédjék a belvíztől az ingatlanokat – írja szerdai számában a Népszabadság. A lap tudósítója Csanyteleken egy idős embernél járt, aki feleségével egy egyetlen helyiségből álló, magasabb fekvésű épületbe volt kénytelen átköltözni, amit az udvar sarkában építettek, mert házuk azóta nem tudott kiszáradni, hogy 2010-ben elöntötte a víz.

A csanyteleki polgármester elmondta: kénytelenek voltak azt tanácsolni az embereknek, hogy vegyenek saját maguknak szivattyúkat, mert az önkormányzat által kikönyörgött nagy teljesítményű gépekből csak a legveszélyesebb helyre jut. Így is sikerült megelőzni a nagyobb bajt, 2010-2011 telén ötven ház is összedőlhetett volna a faluban, ha nem dolgoznak éjjel-nappal. Így összesen nyolc ház roskadt össze, ebből négy lakatlan volt.

Csanyteleken csatornázni kellene – ennek 320 millió forint a becsült költsége, de részletekben is megvalósítható lenne. Ugyanakkor hiába pályáztak, a pénzt nem kapták meg. Az elutasítást azzal indokolták, hogy nem tudtak elég magas kárértéket felmutatni. Ha hagytak volna összedőlni 40-50 házat, akkor az a pályázaton jó pontokat jelentett volna – mondta a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik