Belföld

Göncz: Putyin félelmetes

Göncz Kinga (Göncz Kinga)
Göncz Kinga (Göncz Kinga)

Orbán Viktor a keleti nyitással és a paksi megállapodással olyan messzire ment, hogy esélye sem volt, hogy elutasítsa az orosz bejelentkezését, mondta Göncz Kinga az ATV Dokuban.

A volt külügyminiszter arról beszélt a műsorban, hogy az igazi érdemi tárgyalások nem kerülnek a nyilvánosság elé, és szerinte a Merkel-látogatáson biztosan egyértelműen elhangzott, hogy Orbán Viktornak jelezni kell Ukrajna felé az elkötelezettségét és még a Putyin-látogatás előtt meg kell látogatnia Porosenkót. Göncz szerint erre utalnak a kapkodva megszervezett találkozók.

Arról is beszélt, hogy szerinte az is elhangzott biztosan a német kancellárral folytatott négyszemközti találkozón, hogy az ellenzékkel is konzultálni kell. Valószínűleg ez is a feltétele volt annak, hogy a németek ne álljanak ki a Fidesz mögül az Európai Parlamentben.

A Putyin-látogatás kapcsán a volt diplomata azt is elárulta, miért tartja „félelmetesnek” Putyint, és beszélt arról is, hogy Orbán korábban azt remélhette, ő közvetíthet Oroszország és az EU között, amivel „pávatánca” legitimmé válik. Ez a vágya azonban szertefoszlott azzal, hogy Merkel és Hollande személyesen tárgyalt Putyinnal Minszkben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik