Belföld

Albán árvíz: mobil víztisztítóval segítünk

Albániában ivóvízhiány lépett fel, ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium a katasztrófavédelemmel, valamint a Fővárosi Vízművekkel közösen egy mobil víztisztítót telepít az országba.

Mikola István, a tárca biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára erről szerdán, Budapesten beszélt. A vízművek a berendezés működtetéséhez nyolc embert küld ki. A tisztítóeszköz egy nap alatt 66 ezer embert tud ellátni egészséges ivóvízzel – tette hozzá.

A segítség – amely része a tárca segélyakcióinak – nyolcmillió forintba kerül, de nem a költség, hanem az emberbaráti segítség a lényeg – mondta.

Albánia északi részén a hóolvadás, a délin pedig az esőzések okoztak árvizeket. Eddig hat-hétszáz családot kellett kitelepíteni, és további kitelepítések is várhatók. Mindkét terület az ország szegényebb részeihez tartozik – ismertette a helyzetet Mikola István.

Ilyen berendezéseket már működtetett a vízművek Szerbiában és a Fülöp-szigeteken is. A mostani akció várhatóan két hétig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik