Belföld

Agyondolgoztatják a tanárokat

erettsegi(2)(960x640)(1).jpg (érettségi, diák, tanár, )
erettsegi(2)(960x640)(1).jpg (érettségi, diák, tanár, )

Tízből kilenc pedagógus tölt több időt munkával a heti negyven óránál az új munkarend miatt. Sokan egészségügyi és mentális problémákat is éreznek emiatt magukon.

A tanárok többségének nem változott vagy javult az életminősége a pedagógus-életpályamodell bevezetése óta, de többet kell dolgozniuk, mint korábban – derül ki a Pedagógusok Szakszervezete által készített munkaidő-felmérésből, melyről a Magyar Nemzet számol be. A válaszadók csaknem kilencven százaléka azt állítja, hogy többet dolgozik heti 40 óránál.

Február végéig gyűjtik a tanárok válaszait, de már most tíz és fél ezren töltötték ki a Pedagógusok Szakszervezetének az életpályamodell bevezetésének hatásaira rákérdező felmérését – derül ki a cikkből.

Az eddig beérkezett visszajelzések szerint a pedagógusok kilencven százaléka több időt tölt munkával, mint az életpálya, illetve az ahhoz kapcsolódó új munkarend 2013-as bevezetése előtt. Kilenc százalékuk ugyanannyit dolgozik, mint eddig, és mindössze egy százalék jelezte a munkaterhek csökkenését.

A cikk emlékeztet, hogy korábban minden pedagógusnak heti 22 órát kellett megtartania, ezen túl nem volt megszabva, ki hogyan osztja be a negyvenórás munkaidejét. Az életpályamodell megjelenésével viszont eltűnt a fix óraszám. A válaszadók 86 százaléka számolt be arról, hogy az új rendszerben gyakrabban tapasztalja a kimerültség és a fáradtság jeleit, sőt 56 százalék még különféle egészségügyi és mentális problémák kialakulását is az új munkarend számlájára írja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik