Belföld

Minek jött ide?

Putyin sajtáj (putyin sajtáj)
Putyin sajtáj (putyin sajtáj)

A szocialisták szerint Orbán biodíszletnek használta Magyarországot, a PM szerint nem derült ki, mit csinált Putyin Budapesten.

Elárulta a magyar nemzeti érdeket Orbán Viktor a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel zajló budapesti tárgyalásán – közölte sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A politikus szerint az orosz elnök biodíszletként használta Magyarországot, hogy megmutassa: van olyan uniós és NATO-tagország, ahol barátsággal fogadják.

A magyar érdek az lett volna, hogy olcsóbban jussunk hozzá a hosszú távú gázszállítási szerződésből le nem hívott gázhoz, ennek ellenére Putyin arra is felhasználta a találkozót, hogy ezt a gázmennyiséget drágábban adhassa, olyan áron, amit a világpiaci helyzet nem indokol.

Az ellenzéki politikus szerint a találkozót követő sajtótájékoztatón kiderült, hogy Oroszország szemet vetett a magyar gáztározókra, de részletekről nem esett szó. A szocialisták követelik, hogy hozzák nyilvánosságra a kétórás megbeszélés minden részletét, mert kizártnak tartják, hogy csak a tárcák közti egyezményekről lett volna szó.

Legvidámabb barakk

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője is sajtótájékoztatón értékelte az orosz államfő látogatását. Azt mondta: egyetlen kérdés maradt nyitva, az, hogy mit is csinált Vlagyimir Putyin Magyarországon.

Mint mondta, a bejelentett megállapodásokat helyettes államtitkári szinten szokták megkötni, a hosszú távú gázszerződésben bennmaradt gáz lehívásáról szóló megállapodások pedig már korábban megszülettek, ezért sem volt szükség a találkozóra. Kitért arra is, hogy délután az ellenforradalmi emlékmű megkoszorúzásával elárulták Magyarország múltját, este pedig Magyarország jövőjét.

A sajtótájékoztatón világossá vált, hogy Orbán Oroszország előretolt bástyájává alakítja Magyarországot, az orosz érdekek határozott képviseletét vállalta az EU-n belül. Szomorú történelmi pillanatnak nevezte, hogy a magyar miniszterelnök letette a voksot egy birodalmi hangot megütő, agresszív külpolitikát valló Oroszország mellett, aminek ismét a legvidámabb barakkja lettünk.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke azt mondta: erősödött Magyarország kitettsége Oroszországgal szemben, ami a gáz tekintetében már így is a legjelentősebb volt a visegrádi országok közt. Bírálta Orbánt, aki szerinte Putyinhoz és birodalmához dörgölőzött. Szerinte a miniszterelnöknek a paksi bővítésről szóló megállapodás felmondására és a KGB Magyarországgal kapcsolatos aktáinak megismerhetővé tételére kellett volna felhasználni a találkozót.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik