Belföld

Mindenkit harcba szólítanak a korrupció ellen

Jól hangzó ígéretekkel állt elő programjában a Belügyminisztérium – a nyílt közbeszerzések kezdetét és a következmények nélküli vagyonnyilatkozatok végét hirdették meg tervezetükben.

Míg a 2012 és 2014 közt zajló közigazgatási korrupció-megelőzési program a közigazgatási és közszolgálati korrupció visszaszorítását célozta, a következő, 2018-ig tartó Nemzeti Korrupcióellenes Program már a kormányzaton kívüli szereplőket is megszólítaná – tartalmazza a kormány honlapjára felkerült tervezet.

A Belügyminisztérium által jegyzett program célja a közpénzekkel való gazdálkodás átláthatóbbá tétele, a hatósági eljárások fejlesztése és az üzleti élet tisztaságát segítő szabályozás kialakítása. A program a közszféra, a versenyszféra, az állami vállalatok és a társadalom egésze számára megfogalmaz célokat és számít a közigazgatás és a civil társadalom intenzív együttműködésére is – legalábbis ez áll a program bevezetőjében.

A tervezet a korrupció további csökkenését várja a „nyílt szerződés” kötelezővé tételétől – ennek keretében a közbeszerzési ajánlatkérőknek egy központi honlapon kötelezően elérhetővé kellene tenni a pályázati kiíráson túl a beérkezett összes ajánlatot, valamint az ajánlatok elbírálását követően megkötött szerződéseket is.

A vagyonnyilatkozathoz kapcsolódó kötelezettségekkel kapcsolatban indokolt megvizsgálni annak lehetőségét, hogy az érintettnek valamilyen munkajogi következménnyel kelljen számolni – áll a tervezetben. Az ellenőrzést kötelező lenne elrendelni, az érintett meghallgatása nélkül is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik