Belföld

„Erőszakmentes” kórházreformot akar a kamara

Csak az egészségügyben fordul elő, hogy nem fizetik ki a túlmunka és ügyeleti munka után járó béreket – összegezte a helyzetet a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Hibás lépés volt a betegszállítás kiszervezése az Országos Mentőszolgálattól – állapította meg a Magyar Orvosi Kamara. Éger István, a testület elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a mentőszolgálat ezzel elveszítette azt a többletkapacitását, melyre a kórházi ellátás nehézségei miatt megnövekedett, kórházak közti szállítási igény miatt nagy szüksége lenne. A szükséges forráskiegyenlítések elmaradtak, a munkaerő- és kapacitáshiány napi gondokat okoz.

A kórházi struktúra tervezett átalakításáról a kamarai elnök azt mondta: elfogadható és támogatandó az átalakítás, azonban ráfordítások is szükségesek, durva erőszakkal nem lehet kikényszeríteni a reformot. Jól hozzáférhető járóbeteg-szakellátást kell biztosítani és erősíteni az egynapos ellátást.

Éger István nyomatékosította: minden olyan átalakítás elfogadhatatlan, amely egészségügyi dolgozók elbocsátását eredményezné. Folytatni kell az egészségügyben dolgozók bérfelzárkóztatását, első lépésként fel kell oldani a 2011-ben befagyasztott úgynevezett mozgóbéreket, hiszen semmilyen más szakmában nem fordul elő, hogy ne fizetnék ki a túlmunka és ügyeleti munka után járó béreket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik