Belföld

Az amerikai nagykövet fricskát dobott Putyinnak és Orbánnak

Bell, Yunger (colleen bell, )
Bell, Yunger (colleen bell, )

Az új budapesti amerikai nagykövet, Colleen Bell kiemelkedő diplomáciai érzékkel - mit ad isten - épp az orosz elnök látogatása napján adott díszebédet az ukrán ügyvivő tiszteletére.

Bell beszédet is mondot, ilyet (a kiemelések a mieink):

“Tudom, hogy mindannyian óvatosan optimisták—azaz inkább óvatosan bizakodóak—vagyunk az ukrajnai harcok befejezésére vonatkozó múltheti további minszki ígéretek kapcsán. Partnereihez és szövetségeseihez hasonlóan az Egyesült Államok is nagyra értékeli az EBESZ, Merkel kancellár, valamint Hollande és Poroshenko elnökök erőfeszítéseit. A tűzszünet végrehajtása eléggé ingatag, az Egyesült Államok pedig a minszki megállapodások teljes körű érvényesítésére szólít fel még Debalcev környékén is. Illendő külön köszönetet mondanunk európai szövetségeseink, Merkel kancellár és Hollande elnök, valamint munkacsoportjaik diplomáciai erőfeszítéseiért, amelyek lehetővé tették e megállapodásokat.

Egyetértek Merkel kancellárral, aki szerint a maratoni tárgyalások eredménye „halvány fénysugár”. Tudom, hogy mindannyian egyetértünk abban, hogy a tűzszünetet tiszteletben kell tartani. Minszk valódi próbáját a teljes végrehajtása jelenti, az erőszak megszűnését és az ukrán határ feletti ukrán ellenőrzés helyreállítását is beleértve.

Ezen túlmenően fontosnak és inspirálónak találom, hogy egységes erőfeszítéseink ilyen fontos szerepet játszottak. A szankciók terén mutatott egységességünk egyértelműen megüzente Oroszországnak, hogy bennünket nem lehet megosztani. Közös üzenetünk azt is világosan kifejezte, hogy nem fogadjuk el az „új Oroszország” jövőképét, nem fogadjuk el a maláj repülőgép lelövésével kapcsolatos orosz magyarázatot, nem fogadjuk el a mariupoli civilek elleni rakétatámadásokat, és nem fogadjuk el az ártatlan embereket, köztük ártatlan gyerekeket gyilkoló vagy megnyomorító szeparatisták toborzásával, felszerelésével és felfegyverzésével kapcsolatos folyamatos valótlanságokat sem. Mi erre nemet mondunk. Ukrajna szuverenitására igent mondunk.

Most a cselekedetek fognak számítani! Oroszország és a szeparatisták elkötelezettségét nem a szavaik, hanem a tetteik alapján fogjuk megítélni. Üdvözöljük az ukrán kormány és az IMF közötti megegyezés hírét is, melynek értelmében az IMF 17,5 milliárd dollár értékű pénzügyi segítséget nyújt az ukrán gazdasági reformok támogatására. E megállapodás lehetővé teszi, hogy Ukrajna folytathassa a reformok végrehajtását, s így szilárdabb és virágzóbb, demokratikus jövőt építhessen az ukrán népnek.

Mint Önök is jól tudják, Putyin elnök ma Budapesten van. E napot nem is tölthetnénk jobban, mint hogy az Ukrajna szuverenitásáról és jövőjéről táplált reményeinkre összpontosítsunk, s barátaink és szövetségeseink körében megosszuk őket Önnel, Yunger úr.

Mégegyszer köszönöm mindannyiuknak, hogy eljöttek. Várom az észrevételeiket, s remélem, hogy mai beszélgetésünk is rendkívüli szövetségesi egyetértésünket fogja tükrözni.”

Kép: Amerikai Nagykövetség

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik