Belföld

Újra szivárog a Hortobágy melletti méregtelep

A vízbázisba is bekerülhet az a szennyezett víz, ami a Hortobágy határában lévő balmazújvárosi veszélyeshulladék-tárolóban szivárog. A telepet még mindig nem számolták fel.

Korábban Illés Zoltán még vidékfejlesztési államtitkárként kezdeményezte a telep felszámolását, de erre a célra nem hozott létre külön pénzügyi alapot a kabinet. Illés, aki január végén egy lapunknak adott interjújában bírálta a kormányt, a balmazújvárosi telep állapotáról beszámoló Népszabadság cikke szerint az agrártárcát is kritizálta. Erre a minisztérium úgy reagált, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter minden eszközzel fellépett a veszélyeshulladék-tároló telep problémájának rendezése érdekében, a kormány pedig folyamatosan egyeztet a tárcával.

A lap emlékeztet arra, hogy Tiba istván előző balmazújvárosi polgármester figyelmeztetett, a városban feltűnően sok a vérképzőszervi megbetegedés a fiatalok körében. Felvetődött, hogy az átlagosnál magasabb számú megbetegedésben a telep közelsége szerepet játszhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik