Belföld

Szeretjük az EU-t, meg nem is

EU zászló (eu, európai unió, zászló, )
EU zászló (eu, európai unió, zászló, )

Az európai polgárok ellentmondásosan viszonyulnak az EU-hoz. Bár nem elégedettek az EU teljesítményével és bizalmuk is mérsékelt az uniós intézmények iránt, többségük a szakpolitikák terén mégis az integráció mélyítését támogatja – derül ki a Political Capital által közölt kutatási eredményekből.

 

Bár az unió állampolgárainak 11 százaléka kilépne az unióból, 12 százalék pedig inkább a tagállamok hatáskörébe terelné a szakpolitikákat, az EU-polgárok túlnyomó többsége, 65 százaléka támogatja a mélyebb integrációt. Azon belül is 30% fontolva, 35% pedig határozott lépésekkel haladna ebben az irányban. Magyarországon 29% támogatná a föderálisan működő unió felé való gyors elmozdulást, 37% az integráció fontolva mélyítését, 15% az unió gazdasági közösségé való visszaalakítását és mindössze 10% elkötelezett az unióból való kilépés irányában.

Az Eurobarometer-adatok tehát arról tanúskodnak, hogy bár az európai polgárok jelentős része  inkább pesszimista az unió jelenlegi helyzetével és jövőjével kapcsolatosan, a többség a szakpolitikák tekintetében mégis egyélrtelműen integrációpárti.  A látszólagos ellentmondásra az „előremenekülés” igénye lehet a magyarázat: az EU széles körben érzékelt alapvető problémáit sokak szerint éppen a mélyebb integráció oldhatja meg – írja a Political Capital ismertetésében.

Az egyes stratégiai lehetőségek támogatóinak aránya
Forrás: Political Capital

A biztonságpolitika, a külpolitika integrációjának elmélyítésében elsöprő többség látja a hatékonyság javításának esélyét, ahogy a gazdasági válság elleni küzdelemben is a legtöbben nagyobb szerepet szánnának az uniónak. Egy európai bankfelügyeleti rendszer és a koordináltabb költségvetési politika felállításának is jelentős a támogatottsága.

Magyarországon a válaszadók 66 százaléka inkább támogatja a mélyebb integráción alapuló szakpolitikai megoldásokat.

 

A Political Capital (PC) a vezető európai elemzőket és think tankeket felvonultató New Pact For Europe projekt keretében készült tanulmányában a 28 tagállam polgárainak az EU jövőjével kapcsolatos attitűdjeit vizsgálta az Eurobarometer adatbázisán, saját módszertannal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik