Belföld

Pszichiátriai osztályról hiányzik a norvégok pénze

pszichiátria (pszichiátria)
pszichiátria (pszichiátria)

Súlyosan agresszív betegeket ápoltak volna a Norvég Alaptól kapott támogatásból kiépítendő osztályon – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A lap az olyan nagy vihart kavaró bűneseteket idézte fel, mint a Fábiánházán ámokfutó vagy éppen a Budapesten egy idős nőt a villamos alá lökő férfi tetteit. Ilyenkor sokan az Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézet (OPNI) megnyitását, illetőleg új zárt osztályokat követelnek.

A téma kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott tájékoztatásból az derült ki, hogy a rendszer egyetlen igazi gyenge pontja az úgynevezett tartósan violens (súlyosan agresszív) betegek elhelyezése. Az egészségügyért felelős államtitkárság erre a problémára korábban kidolgozott egy megoldást, amelynek kivitelezéséhez a Norvég Alaptól számíthatott anyagi támogatásra – írja a lap. Hozzáteszik, hogy az elképzelés lényege az, hogy a hagyományos pszichiátriai osztályon biztonsággal nem kezelhető betegek számára valamelyik kórház területén kiépítenének egy háromosztatú (high, medium, low, 15-15 ággyal) pszichiátriai egységet. A kezelt az állapotának javulásával a legmagasabb biztonsági fokozatú részlegből átkerülhet a középső, majd az alacsonyabb biztonsági fokozatú részlegbe.

Ám egyelőre ez csak terv marad, ahogy a tárca fogalmaz, „tekintettel a fejlesztés forrásaként szolgáló Norvég Alap körül kialakult helyzetre, az államtitkárság jelenleg is keresi a megoldást a pszichiátriai intézmény, illetve ellátási forma megvalósítására, valamint az ehhez szükséges forrás biztosítására”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik