Belföld

Kövér csattant Tóbiással

Parlament (Parlament, országház, látkép a Szépművészeti múzeumból)
Parlament (Parlament, országház, látkép a Szépművészeti múzeumból)

Hoffmann Rózsa a liftben vallott, L. Simon afrikázott, Szabó Tímea sittre vágná a paksi fideszeseket. Egy halottról megemlékezett a Ház, egy másikról majdnem. Amúgy a holnapi Putyin-találkozóra melegít a Parlament. Rettegés percről percre.

16.21 Elköszönünk

 

15.51 Három fideszes a páholyban

Hol a főnök?


 

15.39 Simicska azzal az egy jelzővel többet amortizált Orbánon, mint…

…az ellenzék az elmúlt öt évben.

Ezt Fodor Gábor mondja a folyosón, utalva a Fekete Pénteken készült Simicska-interjúnkra. Azt is megjegyzi, hogy “Lajos szerintem teljesen tudatosan cselekedett, úgy döntött, itt az idő rombolni az Orbán-nimbuszt”.

Nosztalgiázunk aztán, szóba kerülnek az egyetemista évek, “Lajos rendszerelenes volt akkor is, de nem kommunista ellenes, sokkal inkább minden rendszer ellenes, anarchistába hajló… Viktornál két-három évvel idősebb, sokáig ő volt a mestere, számos kérdésben ő nyitotta fel a szemét”.

 

15.06 Aji

Arra érünk vissza a terembe, hogy Szél Bernadett interpellációban kérdi: milyen ajándékkal várja Orbán Putyint? Aztán a Siemens-t ekézi, azt a céget, amiről azt hallotta, hogy a kormány szeretné bevonni a paksi bővítésbe. Kérdezi, ki lesz Simicska Lajos utódja, végül a megújuló energiák preferálására buzdít.

Választ Lázár János főminiszter ad, sok számmal azt igyekszik igazolni, hogy nagyon kell nekünk az atom. Simicska nevét nem veszi szájára.

 

14.52 Nem kéthetes, csak kicsit

A fideszes Gulyás Gergely is a folyosón sajtótájékoztat, az új ülésezési rend kapcsán “igyekszik félreértéseket eloszlatni”.

Először is: interpelláció ugyan csak kéthetente lesz, de (az anyázásra szintén lehetőséget adó, ám szavazást nem igénylő) kérdés és azonnali kérdés igen.

“A hangsúly a bizottsági munkára helyeződik.” Értsd: a kutya nem lesz az ülésteremben.

“Aki azt gondolja, hogy a képviselői munka kizárólag az üléstermi jelenlétből áll, súlyosan téved” – így védi ki a fönti kritikát Gulyás. Aki felveti, hogy más uniós országokban “két, három-, helyenkét négyheti ülésezési rend van”.

 

14.37 Lezongora

Az MSZP békepárti, tartós megoldást szeretne az orosz-ukrán konfliktusban – ezt Tóbiás József mondja folyosói sajtótájékoztatóján. A menekültügy kapcsán megismétli, “ha nincs háború, nem a bevándorlásról, hanem a kivándorlásról kell beszélni”.

A Putyin-látogatással kapcsolatban úgy fogalmaz: Paksot nem lehet a civilek bevonása, társadali kontroll nélkül, titkos paktummal, a nyilvánosság kizárásával lezongorázni. Arra is kitér, hogy a szombati “frakcióközi” tárgyaláson azt a tájékoztatást kapta magától Orbán Viktortól, hogy a kormányfő holnap nem készül hosszú távú gázszerződést kötni.

Megjegyzi, nagy baj az, hogy Putyint az unióban kizárólag az unióban Magyarországon fogadják, aztán érinti, célja a “korrupt Fidesz-rendszer leváltása”.

 

14.24 Az LMP-s Szél Bernadettnek hiányozni fog a minden második hétfőn elbukott interpellációs egy óra

A szoci Harangozó Tamás is így van ezzel.

 

14.16 Ráfordultunk a kéthetes ülésezési rendre (lásd még 12.01-es posztunkat)

Közröhej lesz a parlamenti munka” A jobbikos Farkas zanzáz így, miközben álvitának tartja az egyhetes versus kéthetes polémiát.

 

14.11 L. Simon Afrikában

Statisztikákat citál, közép-afrkai menekültek, koszóvói menekültek, mindenhonnét menekülő menekültek. Például Koszovóból százszoros a növekedés, 2014-ben 42 ezer határátlépő érkezett onnan.

Lesz nemzeti konzultáció.

 

14.08 Már megint rettegünk

“Eddig arról beszéltünk, ami a pártokat érdekli, most beszéljünk arról, ami az embereket érdekli” – szól Rogán Antal.

Mi érdekli az embereket? Hát a munkahelyek. Meg a bevándorlás. A megélhetési bevándorlók! Akikből idén már most fele annyit számláltak a számlálók, mint tavaly teljes fél év alatt. Rogán szerint lépnünk kell, még akkor is, ha ebben a kérdésben szembe szegülünk az uniós akarattal.

Rogán nemzeti konzultációt akar. Mert az megoldja a kérdést.

 

14.04 Nem is bandaháború, hanem nemzetépítés

L. Simon László államtitkár látja így a világot.

 

13.59 Bandaháború

“Február hatodikán lehullott a lepel a maffiaállamról!” – Schiffer András kezdi így felszólalását. Az LMP frakcióvezetője A Kritikus Nap Simicska-interjúiból idéz, és azt veszi sorra, Simicska mi mindet veszített az utóbbi időben.

“Ez fájt Simicskának, ezért ment el szánkózni. De megvannak az utódai… a feltörekvő oligarchák… Ezen a bandaháborún Magyarország veszíteni fog, sokba fog ez kerülni.”

Schiffer 2018-tól új korszakot, kiszámítható kormányzást ígér – hite szerint LMP-s vezetéssel.

 

13.52 Tóbiás vigyázzt vezényel

Beszéde végén a frakcióvezető felszólítja a képviselőket: egy perces felállással adózzanak a minap meghalt Schweizer József főrabbi emlékének. Kaosz alakul ki – ki követi az utastást, ki nem, utóbbiak nyilván nem kívántak engedelmeskedni egy szocinak.

Kövér házelnök rendre utasítja Tóbiást, kéri, egy tiszteletre méltó ember emlékével visszaélve ne hozza kínos helyzetbe képviselőtársait.

 

13.48 Tóbiás pápája

A szocik fix témája a szegénység, eldőlt, ezt viszik a következő években. Tóbiás eljut egészen Ferenc pápáig valamint addig, hogy “nem a bevándorlástól kell félni, hanem a kivándorlástól”.

 

13.44 Itt az első Simicskázás!

Háromnegyed órát kellett rá várni.

“Milyen ország az, ahol nyilvánosan fenyegethetik a miniszterelnököt?!” Ezt kérdi a szocialista frakcióvezető, Tóbiás József.

Orbán már nincs a teremben.

 

13.33 Hoffmann Rózsa a liftben vallott

Mostoha-tejtestvérünk, a 7/24 híradó száguldó riportere jelenti a személyfelvonóból: “Együt lifteztem az imént Hoffmann Rózsával, megkérdeztem, lesz-e 9. osztály. Azt mondta, most biztos nem, óriási felfordulást okozna, nem időszerű.”

Köszönjük!

 

13.29 Rétvári Bence is bevándorlóktól retteg

És ekézi az uniós bevándorláspolitikát. És az Európán kívüli keresztáényüldözéstől is retteg.

Fortélyos félelem.

 

13.26 Harrach bevándorlóktól retteg

Pontosabban attól, hogy Ausztria és Németország egyszer csak lehúzza a rolót, aztán a gaz “megélhetési bevándorlók” Magyarországon rekednek.

 

13.23 Magyarország jól működik, erre van szükség

S nem arra, hogy Magyarország egyszer erre, egyszer arra hajoljon.

Rogán Antalt idéztük.

 

13.19 Orbánnak nincs startégiája az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban

A jobbikos Gyöngyösi Márton szerint.

Orbán jegyzetel, tán szólni kíván.

 

13.17 A kereszténydemokraták kőkeményen egyetértenek

“A KDNP nevében köszönöm miniszter úr beszámolóját.” Ezt Vejkey Imre mondja. Minden további idézet szópocsékolás lene.

 

13.14 Schiffer az EU és Amerika között szerveződő szabadkereskedelmi egyezményt ekézi

Nem cserélné az egyik elnyomatást másik elnyomatásra cserélni.

 

13.09 Szijjártó az oroszokról

Egyrészt: hosszú távú gazdasági megállapodások kellenek. Másrészt “jobb egy bizonytalan tűzszünet, mint egy biztos háború”.

Akarnak sok-sok Szijjártót? Katt ide.

 

13.03 Egy perc

Megemlékeztek Lasztovicza Jenőről.

 

12.59 Putyin új Szovjetuniót épít

Véli Fodor Gábor.

A Liberálisok vezetője úgy véli, a Putyin-látogatás nem Magyarország, hanem Orbán Viktor érdeke. Szerinte “Putyin háborús agresszor, az emberi jogok elnyomója, illiberális demokráciát épít, választási csalásokkal őrizte meg hatalmát”.

Orbán Viktor pedig “Vlagyimir Putyin legjobb tanítványa”, aki egész “más ember, mint a régi Orbán Viktor… köze nincs a mostani Orbán Viktorhoz, aki bálványozza Vlagyimir Putyint”.

 

12.54 Európa első számú diktátorát fogadja  Európa második számú diktátora

Szabó Tímea értelmezésében.

 

12.51 A Fidesz oldalkocsija

Ma kerül a Ház elé a kormánypárti javaslat, miszerint a kiskereskedelemben százszázalékos bérpótlék illetné meg a munkavállalót, ha vasárnap dolgozik. Szabó Tímea szerint “ez nem szól másról, mint hogy a Fidesz oldalkocsija, a KDNP nem tud értelmes javaslatot betolni”, mármint a vasárnapi zárva tartás ideáján kívül, így Orbánék az így kialakult helyzetet igyekeznek kozmetikázni.

 

12.47 Börtönbe a fideszesekkel!

Ezt a PM-es Szabó Tímea ígéri/követeli, annak kapcsán, hogy a kormány tizenöt évre kívánja kitolni a Paks 2. szerződés részleteinek titkosítását.

 

12.39 Lasztovica Jenőre emlkeznek

Az ülés kezdetén a januárban meghalt fideszes Lasztovicza Jenőre emlékezik majd a t. Ház.

 

12.27 Beszolgáltatástól tart az Együtt

És mi van, ha a piacinál olcsóbban kapjuk majd a fűtőanyagot? Na, az lenne az igazi gáz! Ugyanis akkor valami “egyéb ár” is lenne, “mondjuk egy atomerőművet vagy egy gázvezetéket kéne adni, beszolgáltatni”.

Ezek még mindig Szelényi Zsuzsa szavai.

 

12.23 Gáz van, van gáz

Az együttes Szelényi Zsuzsa sem örül a putyini vizitnek, “történelmileg elhibázott lépésnek”, “súlyos történelmi hibának” tartja az eseményt. Amivel mintha ellentmondana következő megjegyzésének, melyben azon lamentál, “kénytelen fogadni, nem tehet mást”.

Szelényi szerint Orbán “súlyosan kockáztatja az EU egységét… kilépett az EU-védvonalból, saját játékot játszik”, mármint az orosz-ukrán konfliktus kezelésében.

A politikus szerint “gyanús, hogy titkos szerződés lesz a vége” az Orbán-Putyin-találkozónak. Úgy ítéli, nincs szükség meghosszabbítani az idén lejáró orosz-magyar gázszállítási szerződést, ugyanis, szerinte, máshonnan, “a piacról” is biztosítható hazánk ellátása.

 

12.11 Varjú akarja a vasárnapot

Az ülés csak egykor kezdődik, szokás szerint, addig ellenzéki politikusok használják ki a kommunikációs vákuumot. Elsőként a gyurcsányista Varjú László beszél arról, hogy ha kell, népszavazást kezdeményeznek a vasárnapi zárva tartás ellen.

A 12.01-esben említett “kéthetest” nem szavazza meg a DK, Putyin látogatását – bár “nagy és meghatározó ország jön ide” – előkészítetlennek tartja a párt.

 

12.01 A t. Házban is véget ért a karácsony

Indul a parlamenti idény, nyárig ismét hetente találkozhatunk honatyáinkkal. Illetve márciustól némileg változik a módi, ugyanis vezetőink nem egy, hanem két hétre fogadják el napirendjüket: “A”-héten hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön üléseznek, “B”-héten csak a hétfőn. Fáj ez nekünk, s fájhat az olvasónak is, hiszen mostanáig a hétfői interpellációs, anyázós napról percről percréztünk, ám eztán a második hétfőkön nem lesz se interpelláció, se azonnali, sőt szavazás sem, következésképpen tíz-húsz balszerencsés képviselő előtt, dögunalomban zajlik majd a törvénykezés.

Az erről döntő szavazást vélhetően még ma lezavarják, sikongathat az ellenzék, hiába teszi. De legalább addig se putyinizik, addig se simicskázik, addig se veszprémezik. (Hogyhogy milyen Veszprém? Vasárnap választ a megyeszékhely, kiderül, a Brüsszelbe katapultáló helyi polsztár, Navracsics Tibor mandátumát megőrzi-e a Fidesz.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik