Belföld

Hetvenmilliós haszonnal adott és vett ingatlant Giró-Szász sógora

Az ügylet másfél év alatt bonyolódott le: egy Zrínyi utcai ingatlant megvásároltak a Belvárostól, majd néhány hónap múlva kétszeres áron értékesítették. Az üzlettel Heim Péter és Serfőző Péter járt jól.

Heim Péter a Századvág Gazdaságkutató igazgatóságának tagja, Serfőző Péter pedig Giró-Szász András kommunikációs államtitkár sógora. Az Index cikke szerint a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat megszerezte az ingatlant a Fővárosi Önkormányzattól. A Zrínyi utcai 292 négyzetméteres helyiségben rendelő működött, ezért cserébe a Kossuth tér 18.-ban üzemelő önkormányzati bölcsődét adta a kerület. A rendelő értékét 90,3 millió forintra becsülték.

A 2010-ben ily módon megszerzett ingatlant apportálták a Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztő Zrt.-be (BLIF). Ezt a céget 2,6 milliárd forintért aztán megvásárolta Heim Péter Luxemburgban bejegyzett cége, a megvett csomag része öt ingatlan volt. Így a Zrínyi utcai helyiség tulajdoni lapjára is rákerült az új tulajdonos neve. 

2011 elején a Serfőző Péter érdekeltségébe tartozó Simsala Kft. átvette a Zrínyi utcai helyiséget, és 2012 februárjában 550 000 euró (mintegy 160 millió forint) plusz áfáért tovább is adta külföldi befektetőknek. A 2010-es vásárláshoz képest tehát mintegy 70 millió forinttal drágábban tudták eladni a helyiséget az MB International Kft.-nek. A Simsala Kft. és a BLIF azóta felszámolás alá került – írja a hírportál.

Minderről a Belváros önkormányzata a lap megkeresésére azt írta, nem akarták gyorsan apportálni a Zrínyi utcai ingatlant. Mint a hírportálnak válaszolták, az ingatlancsomagra nemzetközi, nyílt többfordulós pályázatot írtak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik