Belföld

A MÁV-nak kell helyreállítani a Déli alagútját

Az önkormányzat által készíttetett szakvélemény szerint rétegvíz okozta a föld megcsúszását a pályaudvarnál.

A végleges szakértői jelentés szerint a rétegvíz okozta a rézsűcsúszást a Déli pályaudvari alagútnál, a helyreállítást a MÁV-nak kell elvégeznie. A megfelelő intézkedések után néhány héten belül újraindulhat a vasúti közlekedés – áll abban a jelentésben, melyet az újbudai önkormányzat juttatott el hétfőn az MTI-hez.

A jelentést az önkormányzat felkérésére a BME út- és vasútépítési tanszékének szakértői készítették. A jelentés szerint nem állapítható meg az újbudai önkormányzat mulasztása, annak oka az volt, hogy a Gellért-hegyre mint vízgyűjtő területre hullott csapadékból rétegvíz keletkezett, a talajtömeg belsejében íves csúszólap alakult ki, mely felett a talaj elmozdult.

Az alagút bejáratának közelében nagy számban találhatók felszíni mozgásokra utaló jelek, ezért mielőbb el kell kezdeni a helyreállítást, a késlekedés a „suvadás” továbbterjedését okozhatja, ami a terület közműveit és a környékbeli ingatlanok megközelítését is veszélyezteti. Magukat az épületeket azonban nem fenyegeti veszély – tették hozzá.

A szakvélemény szerint az alagút szerkezete valószínűleg nem sérült meg, a mellvédfal ideiglenes elbontásával és a föld további lecsúszásának meggátolásával a vasúti közlekedés néhány héten belül helyreállhat.

A Déli pályaudvart január 31-én zárta le teljesen a MÁV.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik