Belföld

A magyarok kétharmada nem akarja a paksi bővítést

A többség elutasítja a paksi atomerőmű orosz hitelből történő bővítését, és inkább a megújuló energiaforrásokat használná.

Ez derül ki abból a közvéleménykutatásból, amit a Medián végzett a Greenapeace megbízásából még decemberben 1200 fős országos, reprezentatív mintán. A válaszadók 60 százaléka ellenzi, hogy orosz állami vállalat bevonásával, orosz hitelből bővítsék a paksi atomerőművet. “Az új blokk építését elutasítók közül legnagyobb arányban – közel egyharmadnyian – a projekt veszélyességét említik elsőként ellenérvként. A második említések arányával együtt azonban nem emiatt, hanem az Oroszországtól való függés miatt aggódnak a leginkább az emberek: 45 százalékuk szerint ez fontos ellenérv” – közölte honlapján a Greenpeace.

A paksi bővítéssel kapcsolatosan a kutatás kimutatta, hogy az atomerőmű bővítésének meghiúsulását a magyarok többsége nem élné meg tragédiaként: a megkérdezettek 60 százaléka szerint ez ugyanis nem veszélyeztetné az ország energiaellátását. A magyar lakosságnak csak 30 százaléka gondolja úgy, hogy a beruházás elmaradása veszélybe sodorná az energiaellátást.

Arra a kérdésre, hogy milyen energiát használjon Magyarország, a megkérdezettek 66 százaléka a megújuló energiaforrásokat jelölte meg. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik