Belföld

Gyurcsány alacsonyabb lángon fog égni

Gyurcsany-arc(430x286).jpg (gyurcsány ferenc, )
Gyurcsany-arc(430x286).jpg (gyurcsány ferenc, )

Jövő héten jön a baba. Simicskát, Putyint és a Jobbikot is érintette a Demokratikus Koalíció vezére egy interjúban.

A jövő hét második felére várja ötödik gyermekét Gyurcsány Ferenc – hangzott el a politikus interjújában, amelyet a P+ TV-nek adott. „Sokkal türelmesebb, többet játszó édesapja leszek Mártonnak, mint az előző gyerekeknek” – mondta. A DK-elnök jó pár hétig otthon marad majd a babával, azt mondta: nem hiszi, hogy észre fogják venni, ha egy ideig „alacsonyabb lángon ég”.

Szokatlan jelzőket használt Simicska Lajos – mondta Gyurcsány az üzletember múlt pénteki kirohanásáról. „Kétségtelen, hogy ez a két ember szoros kapcsolatban sokat tett azért, hogy a Fidesz felálljon a vereségeiből, és újra sikeres párt legyen. Hogy ki milyen számlát akar benyújtani, ki érzi magát mellőzöttnek, a másik pedig esetleg megzsarolt állapotban lévőnek, ebben, akik a részleteket nem tudják, csak találgathatnak” – mondta. Azt nem tudja megítélni, hogy mit eredményezne a jobboldal számára, ha Simicska kitálalna a Fidesz viselt dolgairól.

A volt miniszterelnök szerint 2012-ben megváltozott Vlagyimir Putyin, akivel korábban ő is találkozott. Korábban az orosz államfőt „nagyon óvatos demokratizálónak” tartotta, majd jött egy autokratikus, diktatúrába hajló politika, aminek nyomán Európa és Amerika viszonya is megváltozott Putyinhoz, csak Orbáné nem. Furcsa, hogy nincs hivatalos kormányzati tájékoztatás arról, hogy miről fog tárgyalni a magyar kormányfő az orosz elnökkel – mondta. Szerinte Oroszországgal nem kell barátkozni, de egyetért, hogy legyen folyamatos tárgyalás. Gyurcsány úgy gondolja, hogy Orbán végül Európa mellé fog állni, mert megértette, hogy súlyos árat fizethet azért, ha a keleti nyitás politikája túlmegy a gazdasági kapcsolatok építésén.

A DK-elnök nem hiszi, hogy négy éven belül 30-40 százalékos párttá válnának, de úgy véli, egy stabil középpárttá tudnak nőni. A következő választásig a 15 százalék körüli támogatottság a cél. A Jobbik sikere szerinte abban fogható meg, hogy sosem kormányzott és nagyon egyszerű megoldást ígér az elfáradt, türelmetlen embereknek, ugyanakkor továbbra is báránybőrbe bújt farkasoknak tartja őket, még ha öltönyre is cserélték a bomberdzsekit. Azt ugyanakkor kizártnak tartja, hogy akár csak technikai koalíció is szülessen a DK és a Jobbik között. „Egyelőre inkább rendezkedjünk be arra, hogy van ennél egy jobb, polgári alternatíva” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik